Det var svært stor medieinteresse for situasjonen ved Veslemannen i Rauma på pressekonferansen lørdag formiddag. Både NRK, TV2, NTB og flere avisjournalister var på plass da den fant sted på Åndalsnes kulturhus lørdag formiddag.

Geolog Gudrun Majala informerte om utviklingen, Raumas ordfører Lars Olav Hustad snakket om beredskapen, mens Roar Mordal Hilde snakket om politiets innsats.

På det meste har fjellpartiet beveget seg 40 cm, men bevegelsene har avtatt sterkt lørdag morgen. Det blir derfor løpende vurdert om farenivået skal reduseres fra rødt - ekstrem fare - til et lavere nivå. Foreløpig opprettholdes rødt farenivå.

Spent ordfører

Ordfører i Rauma, Lars Olav Hustad, har opplevd tilsvarende situasjon flere ganger før, men bevegelsene i fjellpartiet har nå vært særlig store, og kommet tidliger enn før.

– Jeg er veldig spent på hva som vil skje framover nå. At bevegelsene i fjellet kommer så tidlig som 11. august, har vi aldri opplevd før. Jeg frykter derfor en situasjon der beboerne må evakuere flere ganger. For de har ikke tenkt å flytte fra heimene sine, sier han.

11 personer er evakuert fra området under det ustabile fjellpartiet. Noen bor i campingvogn, andre i campinghytter.

Denne gangen var det ikke behov for å flytte dyra, siden de i all hovedsak er på beite. Bare noen sauer måtte flyttes.

– Lite sannsynlig at raset treffer husa

Geolog Gudrun Majala opplyser at de arbeider med flere modeller for hvordan raset kan komme.

I én av modellene kan bebyggelsen bli truffet, men dette er ikke det mest sannsynlige, ifølge geologen.

– Likevel er det rett å evakuere innbyggerne. Det vil være veldig utrivelig å oppholde seg på stedet om raset skulle komme, sjøl om ikke husene blir truffet, sier Majala.

Beredskapsvakt i området

Sivilforsvaret har beredskapsvakt ved Mannen, der ingen kommer inn.

To geologer vil være til stede til situasjonen er avklart og farenviået eventuelt er nedgradert.

Biltrafikken på E 136 gjennom Romsdalen forbi det aktuelle stedet, går som normalt. Raumabanen holdes imidlertid fortsatt stengt.

Veslemannen er ett av sju ustable fjellparti i Norgge som overvåkes fortløpende. Men massene som potensielt kan rase ut ved Veslemannen, er mye mindre enn ved flere av de øvrige fjellparteiene i Norge.

Ny vurdering kl. 14

Kl. 14 blir det gjort en ny vurdering av farenviået ved Veslemannen.