Vi kjører forbi et hvitt og blått og inngjerdet hus på Stubø i Eidsvåg, ikke langt fra krysset mot Raudsand. Her legger vi merke til en hage som ikke er helt A4. Innenfor gjerdet ser vi en stor koloni med det vi først tror er julenisser. Innenfor porten møter vi på ekteparet Peter og Birgitte Franz.

Flyttet fra tysk øy

Det viser seg at de har bodd i fagre Eidsvåg i 18 år, etter å ha flyttet fra ei tysk øy som heter Rugen. Peter forteller at de flyttet til Norge på grunn av arbeid, fiske og friluftsliv – rett og slett fordi det er fint å bo her.

– Nå er vi faktisk fire generasjoner som bor her i dette huset. Min mor på 84, meg selv, min datter og vårt barnebarn. Vi leide leilighet i huset her i en årrekke, før vi kjøpte det i 2014, sier Birgitte Franz.

Så må vi høre litt mer om den store samlingen av hagegnomer. Som vi mistenkte for å være julenisser.

Fra Tyskland og Polen

– Det kan se slik ut i enkelte tilfeller, men dette er ekte hagegnomer. De er kjøpt inn enten i Tyskland eller Polen. I Tyskland kunne det forekomme at noen ble stjålet fra hagen, men det skjer nesten ikke her. På alle disse årene har vi hatt et svinn på bare to hagegnomer, sier Birgitte Franz til Romsdals Budstikke.

Hun sier at hun har lagt ned ganske mye arbeid i å male de fargerike gnomene. De har rikelig med plass å boltre seg på. De største gnomene står på plena. 23 i antallet. Så står det en koloni med dverggnomer på asfalten utenfor huset.

– Jeg vil gjerne ha enda flere hagegnomer. Det er god plass her, som du ser. Det er ikke så mange heromkring som har hagen full av gnomer. Jeg synes de er både fine og artige. men det er litt mer arbeid å klippe plena. Det er så mange gnomer som må flyttes, understreker Brigitte.

Hun synes det er bare kjekt at enkelte stopper opp og tar bilder av den spesielle kolonien av hagegnomer.

– Gnomene skal fortsatt få stå ute en god stund. Helt til vinteren banker på døra. Så lagrer vi dem til neste sommer.