Det er all grunn til å glede seg over den flotte sommeren vi har hatt i Romsdal i år. Vi er ikke akkurat bortskjemte med drømmesomre, så når gradestokken viser over 20 grader nesten hele juli, er det til glede for de aller, aller fleste. Det har ført til badeliv og fjellturer. Det har gitt store opplevelser på festivalene, og det har sikkert aldri vært tatt så mange flotte sommerbilder som i år.

Men varmerekordene har en høg pris når vi ser utover vår egen vakre andedam. Det varme, tørre været har ført til dødelige hetebølger og skogbranner flere steder i verden. Akkurat nå er det Spania og Portugal som kan oppleve opp mot 50 grader, og da ryker den gamle Europa-rekorden med 48 grader i Aten. Nå sendes det ut varsel om ekstremvarme også i Italia, Kroatia og Sveits.

Tidligere i sommer har vi sett fryktelige skogbranner. I Hellas passerer de snart 100 omkomne etter brannen nordøst for hovedstaden. I California brenner det fortsatt, og åtte mennesker er døde hittil. I Japan har hetebølgen tatt rundt 80 liv, mens rundt 70 personer mistet livet i en hetebølge i Canada. De første dødsfallene har allerede kommet i den kvelende varmen i Sør-Europa. Andre steder ser vi dødelige tyfoner, jordskred og flom.

Det blir vanskeligere og vanskeligere å være klimaskeptiker eller klimafornekter. Klimaet er i endring, og mange av endringene skyldes hvordan menneskene oppfører seg på kloden. Det blir varmere og varmere, ekstremværet kommer oftere og oftere. Det får betydning for matproduksjon, og flere kommer til å dø.

De siste åra har det skjedd en del globalt som forplikter nasjoner å redusere klimagassutslippene. I Norge skal vi slippe ut 40 prosent mindre i 2030 enn vi gjorde i 1990. Internasjonale klimaavtaler er viktige, for miljøkampen er en stordugnad. Så får vi håpe at verdensstormakten USA får en president som skjønner at langsiktig klimasatsing er viktigere enn kortsiktig profitt for noen amerikanske selskap.