– Med utgangspunkt i at ny fylkesmann skal være på plass 1. januar 2019 passer det godt å lyse ut stillinga i løpet av august, sier avdelingsdirektør Bjørg Helene Holen i Statsforvaltningsavdelingen i Kommunal- og moderniseringsdepar- tementet.

Nesvik trakk seg

Opprinnelig skulle Harald Tom Nesvik overta jobben fra 1. januar, etter å ha blitt utnevnt til fylkesmann så langt tilbake som 2. juni i fjor.

Slik gikk det ikke da han trakk seg av hensyn til familien 30. mai i år. Til Romsdals Budstikke sa Nesvik da følgende om avgjørelsen:

«Jeg hadde veldig lyst på denne jobben som fylkesmann. Så tenkningen rundt dette har holdt meg våken om natta i lang tid. Men til slutt har jeg kommet fram til at den familiære biten må veie tyngst.»

Dagen etter stilte Nesvik seg til disposisjon til å være Frps ordførerkandidat i nye Ålesund kommune neste år.

Sikter seg inn på 1. januar

Deretter måtte altså Kommunal- og moderniseringsdepartementet tilbake til tegne- brettet.

– Stillinga er ikke utlyst ennå, så vi har ingen søkeliste. Vi vil arbeide med sikte på å ha ny fylkesmann på plass 1. januar 2019. Søknadsfristen på disse utlysningene pleier å være på to uker, og vi legger opp til en helt ordinær utlysningsprosess, sier Bjørg Helene Holen.

Fyller 70 i mars

Skaffer også den prosessen en kandidat som forsvinner blir det ikke nåværende fylkesmann som tar stillinga.

– Nei, nå er jeg faktisk mentalt klar for å bli pensjonist, så dette overlater jeg til noen andre, svarer Lodve Solholm på spørsmålet om han kan tenke seg å bli i embetet noen uker ekstra over nyttår.

Lova sier at embetsmenn ikke kan være over 70 år gamle i Norge. Solholm fyller 70 i mars, og måtte da uansett ha gått av.

Foreslår Rigmor Brøste

– Hva tenker du om at de ikke har utlyst stillinga ennå?

– Det de har sagt til meg er at de har gjort det samme i Nordland og Rogaland. Jeg vet ikke om det vil være på plass til nyttår. Det må jo behandles av regjeringa og utnevnes av Kongen i statsråd, så jeg tør ikke håpe på noe, sier Solholm.

Følger departementet Lodve Solhoms forslag til en midlertidig løsning trenger de ikke se så langt:

– Assisterende fylkesmann Rigmor Brøste kan bli konstituert, det er det vanlige rundt om, ser jeg.

Brøste og Molvær Grimstad

Rigmor Brøste er en av de Romsdals Budstikke tidligere har sett på som aktuell for stillinga på permanent basis.

Sunndalingen kom til Fylkesmannen i juni 2012 etter å ha vært rådmann i Nesset. I perioder hvor Lodve Solholm har hatt ferie og fravær har Rigmor Brøste fungert som fylkesmann.

Før prosessen der Harald Tom Nesvik ble valgt var også May-Helen Molvær Grimstad en av søkerne.

Molvær Grimstad er i dag rådmann i Sykkylven. Ålesunderen har tidligere vært stortingsrepresentant for KrF i 16 år, blant annet som leder for familie- og kulturkomiteen.

Da hun fikk høre at Nesvik trakk seg i slutten av mai sa hun dette til Romsdals Budstikke:

«Hva som skjer videre nå vet jeg ikke, og jeg vil avvente å se hva regjeringa bestemmer seg for å gjøre.»

Før den nye prosessen starter sier May-Helen Molvær Grimstad nå:

– Jeg søkte sist, og det er stor sannsynlighet for at jeg søker på nytt.

Harald Tom Nesvik søkte, og ble utnevnt til, ny fylkesmann i Møre og Romsdal fra 1. januar 2019. I slutten av mai ga han beskjed at han trakk seg. Foto: Richard Nergaard