Molde Bydrift ble tipset om dette Hekk-bildet av en innbygger, som hadde sett det på Stavanger kommune sine sider. Da fikk de sjøl lyst – og lov – til å dele bildet.

– Førstelinjetjenesten i Molde kommune er flink til å finne gode temaer å legge på Facebook. Da tipset kom om dette bildet, passet det fint å legge ut, sier enhetsleder for Molde Bydrift, Stine Breivik.

Håper innlegget bidrar

Bildet illustrerer hvordan folk skal klippe hekkene sine. Breivik forteller hensikten bak å legge ut bildet var å nå ut til flere, siden kapasitet er en utfordring for arbeidet til Molde Bydrift.

– Omfanget i Molde er nokså stort, og vi greier ikke helt å følge opp alle områder der det er utfordringer. Dette er også en by med mange store flotte hager, og det er ikke sikkert at alle tenker over at buskene man har på egen eiendom kan føre til trafikkfarlige situasjoner på fortau, gangveg eller i kryss. Vi håpet derfor at innlegget vårt på Facebook vil bidra til at huseiere tenker på trafikksikkerhet og gjør de tiltak som må til uoppfordret.

Engasjerer beboerne

Innlegget har til nå blitt delt over fire hundre ganger, og mange har engasjert seg i kommentarfeltet.

– Har det kommet flere henvendelser etter at Facebookinnlegget ble lagt ut?

– Vi har ikke så lang fått inn flere henvendelser enn vanlig, men jeg registrere at innlegget er mye delt og det virker som om dette er noe som opptar folk, og det er jo bra.

– Får dere mange henvendelser?

– Ja vi får mange henvendelser på dårlig sikt i Molde kommune. Hvor mange er van- skelig å si siden vi får flere henvendelser på telefon. Ellers kommer det noen per post, og mange benytter også nettsida vår under sjølbetjening der det står «Meld inn feil». Vi oppfordrer alle til å benytte denne tjenesten enda mer.

– De fleste er forståelsesfulle

Molde Bydrift har en fast måte de går fram på etter at de har fått en henvendelse.

– Dersom vegetasjon vokser inn i veg, sender Molde kommune en skriftlig oppfordring til huseier med heimel i grannelova § 2. I utgangspunktet skal den ansvarlige da sørge for utbedring for egen regning. Dersom utbedringen ikke blir gjort, kan Molde kommune som vegholder utføre arbeidet for den ansvarliges regning, sier Breivik, og fortsetter:

– I de tilfeller der det er vegetasjon inne på privat eiendom som er utfordringen, kan kommunen gi pålegg om fjerning eller beskjæring i henhold til veglovens § 31. De som får et slikt pålegg kan ha krev på erstatning for den skade eller ulempe dette medfører, med mindre vegmyndigheten har gitt skriftlig melding før tilstanden oppsto om hva som tillates av vegetasjon, fortsetter hun, og avslutter:

– I mange tilfeller er det imidlertid nok at vårt driftspersonell tar kontakt direkte med huseiere. De fleste skjønner utfordringen, og ønsker å bidra til å bedre trafikksikkerheten.

Sjeldent det blir sak

Dersom huseier ikke retter seg etter kravet kan kommunen sette i gang en formell rettsprosess, men Breivik sier at de alltid prøver å få med seg huseieren først.

– Til nå har vi tatt kontakt med huseier på nytt. Hvis hekken ikke klippes kan vi gå til sak, men det har vi ikke gjort enda. Da kan hekkeier få en dom over seg, og bli tvunget til å klippe. Vi vil jo helst få med oss huseieren med en gang, og vanligvis skjønner de hvorfor hekken er i vegen.

Molde bydrift skal etter sommeren starte arbeidet med å oppdatere trafikksikkerhetsplanen til Molde kommune, og utfordringer med vegetasjon i forhold til trafikksikkerhet vil bli et av temaene som vil bli belyst i planen.

Molde kommune la ut dette bildet på sin Facebook-side med bildeteksten «Alle med hekk må klippe skolevegene trygge. (Bare en saksopplysning). Hilsen flere tusen skolebarn i Molde kommune».