Søstrene Elisa og Malin Solheim Høstmark studerer marin teknikk og marinbiologi, og har nylig blitt engasjerte i strandrydding. De bestemte seg for å dra til Hatlevika for å plukke søppel.

– Vi har kjørt forbi mange ganger med båt og bare sett vika uten å besøke den. Jeg så for meg at den lille «stranda» her ville være et sted man kunne finne litt av hvert, sier Malin.

Voksende interesse

Engasjementet startet hos Elisa, da hun ble medlem i studentorganisasjonen NTNU Ocean Club. De har fokus på å fremme interesse for havet.

– Der er jeg del av en gruppe som arrangerer foredrag om plastforurensning og mikroplast, og i den sammenheng har vi også arrangert en egen strandrydding. Der fikk jeg opp øynene for hva som skjer i havet, og da FINN annonserte sin kampanje måtte jeg bare slenge meg på. Da spurte jeg om Malin ville bli med å plukke søppel, forteller hun.

Overflod av søppel

De hadde fått tilsendt to poser fra FINNs kampanje «Ønskes Kjøpt: Havplast», og reiste på søndag ut til Hatlevika ved Mordalsvågen. Der fikk begge sjokk av hvor mye avfall som hadde samlet seg opp.

– Jeg så for meg at vi måtte gå lenge rundt for å finne nok plast til å fylle opp posene. Vi kom først til den andre siden av vika der det var mindre plast, og plukket der en stund. Da vi rundet berget ble jeg helt overveldet av mengden plast som var der, forteller Malin.

– Det var ganske ekstremt. Vi fylte to poser på én time, men det tok bare ti minutt å fylle én av posene etter at vi kom fram til vika, fortsetter Elisa.

De bestemte seg for å komme tilbake et par dager seinere for å ta med seg enda mer søppel.

Har ligget der lenge

– Mange ting vi finner er nesten grodd inn i jorda, så det har sikker ligget her i flere år. Da kan man jo begynne å tenke at for alt du vet så er det ditt eget avfall fra da du var på tur her for ti år siden, sier Elisa.

– Jeg tror ingen kaster fra seg ting med vilje, men det er vel kanskje lett å la ting ligge ubevisst. Vi finner mye matemballasje og andre ting man tar med seg på tur. Det er kanskje en blanding av latskap og glemsel, tenker Malin.

Saken fortsetter etter bildet.

LETT Å FINNE: Innen 15 minutt hadde de allerede samlet en stor haug med søppel. Foto: Ruth Elise Henden

Gratis innlevering hos RIR

Jentene hadde bare to poser fra FINN, etter å ha fylt opp to ekstra var de bekymret for om de måtte betale for innleveringen hos RIR.

– Dette er jo noe vi gjør frivillig for å hjelpe miljøet. Det er kanskje litt dumt, men studenter vil nok miste litt engasjement hvis de må bruke av stipendet for å betale for andres søppel, sier søstrene.

De hadde lest flere artikler der andre måtte betale for å levere inn søppelet hos sitt renovasjonsselskap. Dermed var lettelsen stor da de kom til RIR i Årødalen for å levere posene.

– Vi vil jo få tak i mest mulig avfall, så det er kjempeflott! Bare kom og lever til oss, sier Solrun Fisknes, leder for innsamling hos RIR.

«Herreløst avfall»

FINNs kampanje og strandryddingskampanjer fra Hold Norge Rent er avgrenset enten i tid eller ressurser. På RIR kan du møte opp året rundt for å hente søppelposer, helt gratis.

– Hvordan gjør man det?

– Man møter opp og henter spesialmerka poser, så sier man hvor søppelet skal plukkes, og så kan vi avtale henting eller at man leverer det hos oss igjen. Det er fint hvis man tar kontakt på forhånd, spesielt når det er store ting som skal hentes, sier Fisknes.

Saken fortsetter etter bildet.

KOSTNADSFRITT Å HJELPE MILJØET: Søstrene er glade for at det er gratis å levere inn søppelet på RIR. Foto: Ruth Elise Henden

Hun presiserer at det er det «herreløse avfallet» som er gratis å levere inn, og at de lett skjønner når noen prøver å levere inn sitt eget.

– Å måtte å betale for andres søppel blir jo urettferdig, men er man grunneier eller kommer med søppel fra egen eiendom må man betale, forteller hun videre.

Stort engasjement

RIR har så langt i år fått inn over 20 tonn med «herreløst avfall» via strandryddeaksjonen, og hvis man teller med det som har blitt hentet ligger tallet nærmere 30.

– Det har nok skjedd en holdningsendring, så det er bra at det har blitt mer fokus på forurensning, avslutter hun.

Elisa og Malin er kjempefornøyde med ordningen til RIR.

– Det er kjempebra! Det er supert å kunne komme å levere gratis, sier Elisa.

– Så positivt og behjelpelig! De må jo nesten reklamere for dette, legger Malin til.

Plasten brytes etter hvert opp i mange, små biter, men forsvinner aldri. De små bitene er vanskelige å plukke opp, og blir fort gravd ned i jorda. Foto: Ruth Elise Henden
Blant funnene var flere enslige sko, yoghurtbegre, brusflasker, melkebrett, tuber, plastkanner, en krabbeteine og jordsekker. Foto: Ruth Elise Henden