Har du kjørt gjennom Hatlelitunellen den siste uka har du kanskje lagt merke til et stort hull i taket. Hullet er omtrent to meter langt, en meter bredt på sitt breieste, og er cirka midten i tunellen. Hvis du ikke har lagt merke til hullet er det kanskje ikke så rart. Det tok nemlig åtte dager fra skaden var skjedd til den ble meldt inn til kommunen.

Varslet av bussjåfør

Avdelingsingeniør i Molde Bydrift, Roger Rekdal, opplyser at skaden må ha skjedd en gang mellom klokka 10.30 og 11.30 onsdag 18. juli. Altså i midten av jazzuka.

– Vi har snakket med bussjåføren som kjørte ruta. Han har informert oss om at han ikke så skaden da han kjørte gjennom tunellen klokka 10.30, men den var der da han kjørte gjennom klokka 11.30, sier Rekdal.

Stort hull

Kommunen fikk beskjed om skaden gjennom «Registrer feil siden» på Molde kommunes egne nettsider. Foreløpig har ikke den som har forårsaket skaden meldt seg.

– Den som meldte om skaden skrev at han så betongrester på bakken. Vi reiste opp og så det store hullet i taket. Det er et stort kjøretøy som har forårsaket dette. Det lå heller ingen rester igjen fra kjøretøyet som har kollidert inn i taket, sier Rekdal.

Det er ikke bare kosmetiske skader som er forårsaket av kollisjonen.

– Tunellen ble oppgradert for en del år tilbake grunnet stor vannlekkasje. Det er gått hull på isolasjonen på grunn av kollisjonen. Dette blir en omfattende reparasjon, sier Rekdal.

Stor risiko

Det er ikke bare eventuelle store kostnader som bekymrer Rekdal.

– Ved opprensking av tunellen, etter at vi fikk beskjed om skaden, oppdaget vi at det var mye løs betong som kunne ha falt ned og skadd andre kjøretøy, sier han.

– Hva om noen hadde gått eller syklet gjennom tunellen og betong hadde falt ned?

– Det er ikke lovlig å ferdes verken til fots eller på sykkel gjennom her, sier Rekdal.

Myke trafikanter må benytte gangvegen som går utenom tunnelen.

– Si ifra til oss

Nå oppfordrer Molde Bydrift publikum til å aktivt bruke kommunens nettsider for å si ifra om de finner feil og mangler.

– Vi trenger hjelp fra innbyggerne til å avdekke feil og mangler slik at vi får utbedret dem, sier Rekdal og legger til:

– Vi har store områder vi har ansvar for. Det er derfor avgjørende at publikum melder fra, slik at vi får sikret og utbedret skader, feil og mangler.

På nettsidene til kommunen (https://www.molde.kommune.no/meld-inn-feil) kan man si ifra om alt fra manglende snømåking til påkjørsel av trafikklys. Eller helt andre ting.

– Vi tar imot alle tips. Det kan utgjøre trafikkfare eller ulemper om feil ikke blir meldt til kommunen, sier Rekdal.

Folk er generelt flinke

Sjøl om det denne gangen tok lang tid før skaden ble meldt inn mener Rekdal at folk generelt sett er flinke til å si ifra.

– Det er mange påkjørsler av gatelys i løpet av året. De aller fleste som er uheldig og utøver skade på kommunale installasjoner sier ifra slik at vi får utbedret dette, sier han.

Hatlelitunellen vil trolig bli stengt når repareringsarbeid settes i gang. Foto: Andreas Witzøe