Forrige lørdag ble det satt ny fylkesrekord for makstemperatur ute på Kamshaugen i Åndalsnes. Det ble målt hele 34,7°C, som slår den gamle rekorden på 34°C fra Brusdalsvatn på Sunnmøre i 2014. Den nye fylkesrekorden er den varmeste målingen fra hele landet så langt, og ligger ikke langt unna landsrekorden som ligger på 35,6°C og ble målt i Nesbyen i Buskerud i 1970.

I tillegg ble det ny juli-rekord på målestasjonen på Ona, der det ble målt 27,7°C på lørdag. Den forrige rekorden var på 26°C og er fra juli i 1973.

Nyter finværet på Torget

Noen av de som har tatt turen ned i sentrum finværsdagen er familien Leikvoll fra Gossen. De har tatt med besøket sitt, familien Bjerkenes fra Stavanger, til Torget i sentrum for å nyte det fortsatt varme været.

– Hva gjør dere for å kjøle dere ned i varmen da?

– Bader! utbryter de unge jentene Elena Sofie Stangeland Bjerkenes (14) og Randi Margrete Sporsheim Leikvoll (13). Torleiv Sporsheim Leikvoll (12) og Emre Emil Stangeland Bjerkenes (13) har også pc-spill som favoritt når temperaturen er nærmere 30 grader. Det blir en del innendørsopphold på dager som dette, også for de voksne.

Ikke bare positivt

Familiene sitter i skyggen og spiser middag på et ellers ganske folketomt torg. Selv om de nyter varme sommerdager har flere rundt bordet opplevd at det uvanlig varme klimaet kan ha negative innvirkninger også på ferien.

– Ild- og vanningsforbud på Sørlandet la en demper på stemningen i sommer, forteller Elisabeth Bjerkenes (40) fra Stavanger.

Store forskjeller

I år har over 20 julidager vært hundre prosent nedbørsfrie i Molde, mens det året før bare var rundt fem. Det har en forklaring.

– I fjor var det mange nedbørsrekorder på Vestlandet, men i år har vi en helt annen type vær, sier klimavakt Lillian Kalve ved Meteorologisk Institutt. Hun forteller at et blokkerende høyttrykk sperrer for lavtrykkene og holder de unna.

– Det er derfor det er veldig tørt og varmt. Man kan se det på trærne som allerede mister blader og blir brune.

Varmt å jobbe ute

Borte ved Molde Fjordstuer hjelper søstrene Josefin Berg (18) og Emilia Berg (15) bestemor ute. De mener at det egentlig er litt for varmt å jobbe ute, men blomstene må vannes og klippes uansett.

– Hva synes dere om varmen?

– Det er deilig på stranda i varmen, sier Josefin.

– Men ikke ellers, legger Emilia til. Bestemor har kjølt ned jentene med hageslangen, men det tørker fort opp igjen i varmen.

– Det er mye varmere i år enn vi kan huske, er begge enige i.

Uvanlig varmt i år

Stasjonene i Molde har målt opptil 18 sommerdager i juli, og nådde sine totale makstemperaturer for måneden i helga med mellom 31,0°C og 32,1°C. I følge YR.no sine målinger har det allerede vært 33 sommerdager i fra mai i år frem til nå, altså dager som målte over 20°C. Til sammenligning ble det bare målt 18 slike dager fra mai og ut juli i fjor.

– Er det gøy å være på jobb når det er slikt vær?

– Ja, og det er i alle fall veldig travelt! sier Lillian Kalve.

Videre denne uken melder yr.no perioder med frisk bris, sol og regnbyger over hele Møre og Romsdal.

Trenger ikke sydentur

Gjengen som sitter ved bordet er enige at ferien i Norge har vært varm nok, men de nyter den likevel.

– Dere har ikke lyst til Syden?

– Nei! Ropes det i kor.

– Vi har reist helt til Farstad, ler Ann Elin Leikvoll (41), og hinter til sin egen lille «sydenferie» her hjemme.

F.v. Emilia Berg (15) og Josefin Berg (18) Foto: Ingrid Nagell