«Jeg beklager på det sterkeste, men jeg er nødt til, av allment hensyn og vurdert felles risiko for pasienter på Lungemedisinsk avdeling på Sjukehuset i Molde, å slå alarm rundt manglende legedekning for pasienter under behandling som i verste fall kan medføre tidligere dødsfall eller alvorlig svekkelse av helsetilstand.»

Slik åpner tidligere FrP-politiker i Aukra, Knut Orø, sitt brev til ledelsen i Helse Møre og Romsdal.

For få spesialister

Orø har i mer enn ti år slitt med den kroniske lungesjukdommer Sarkiodose. Han har derfor gått regelmessig til behandling på Lungemedisinsk avdeling på sjukehuset i Molde. Han ønsker ikke å legge noe skyld på legene, som han er mener gjør en god jobb, men derimot mener han ledelsen i Helse Møre og Romsdal gjør en altfor dårlig jobb når de ikke greier å bemanne avdelingen i tilstrekkelig grad.

– Problemet er slik jeg oppfatter det, er manglende kvalifisert legedekning når en av spesialistlegene blir borte på grunn av sjukdom. Da kollapser avtaler, som flyttes på kort varsel eller varsles samme dag, tilsynelatende uavhengig av tilstanden til den enkelte pasient, sier Orø og legger til:

– Dette er jeg helt sikker på skjer, da jeg sjøl har vært pasient kontinuerlig siden februar 2008, altså i over 10 år.

Måtte parkere sykkelen

Nå ønsker Orø å bruke sin egen historie for å eksemplifisere det han anser som en svært alvorlig situasjon.

– Ledelsen må ta grep. Det er derfor jeg nå velger å stå fram med min historie og sjukdomsutvikling som dokumentert bevis for behov for strakstiltak.

Tilbake i 2007 var Orø i helt normalt god form, noe som raskt skulle raskt skulle endre seg.

– Min svoger og jeg, begge bosatt på Gossen, fant stor glede i å sykle en fast runde på 42 kilometer på Gossen på søndagene, forteller Orø.

Men, den 20. oktober 2007, skulle alt bli annerledes.

– Midt i runden fikk jeg nesten ikke puste, og greide nesten ikke å forflytte meg opp bakken. Der startet, akkurat på klokkeslettet 12:00, min sjukdomstilstand, sier han.

Uavklart sykdomssituasjon

Alt dette kan Orø fortelle med sikkerhet da han, ifølge seg sjøl, er av den gamle sorten som liker å skrive opp viktige ting som skjer i sitt og sin families liv.

– Etter å ha fått anvisning fra min fastlege på Aukra legesenter fikk jeg time på lungeavdelingen i Molde, sier han.

Orø forteller at han gikk regelmessig, hver sjette måned, til kontroll, alltid med pusteprøver og trappetest.

– Med dette fulgte det alltid en samtale med overlegen. Det ble aldri de første åra forklart til meg hva som var problemet, men jeg vet at de spekulerte mye på det, sier han.

Diagnosen kom i Trondheim

I mars 2011 fikk Orø time på St. Olavs hospital første gang. Der foretok de bronkoskopi av lungene hans. Etter gransking av prøver tatt der, og ny kontroll i mai 2013, fikk Orø beskjed først i juli at han hadde Sarkodiose i lungene. En sjelden sjukdom som rammer litt over 2000 nordmenn, vanligvis i 30–40 års alder, og som normalt går over, med riktig medisinering, i løpet av tre til fire år.

– I 2007 var jeg allerede blitt 54 år gammel, så jeg passet ikke helt inn i den begrensa statistikk og kunnskap om denne sjukdommen, sier han.

Orø forteller at han var glad han endelig fikk vite hva som feilet han. Optimistisk reiste han heim med bagen lastet med medisin.

Det gikk ikke over

Medisineringa ble tatt i noe varierende mengde over år, som anvist av lungelegen.

– Det ble en rutine å få lagt om livsstilen til veldig lite trening, kun spaserturer. Sykkelen var parkert, dessverre. Altfor tungt å sykle, sier Orø.

Men sjukdommen gikk ikke over slik han var forespeilet.

– Faktisk så var trenden på testene svak forverring hvert halvår, sier Orø.

Fikk ikke nødvendig oppfølging

Ved nyttår 2018 hadde Orø hatt sjukdommen i over ti år uten forbedring. Og nå skulle han heller ikke få oppfølgingen han hadde behov for. Han gikk uten tilsyn fra lungemedisinsk avdeling på Molde sjukehus i perioden 12.12.2017 til 26.07.2018.

– Det sju og en halv måned i en kritisk fase av min sykdomsutvikling, der store endringer har foregått, sier han.

Ifølge sin egen logg gikk Orø til hjertekontroll 12. desember. Lungekontroll 7. mars, med ny lege, mens samtalen 16. mai ble kansellert på grunn av sjukdom. Ny legetime ble satt opp 20. juni, men denne ble også kansellert, av samme grunn.

– Jeg tok tester 20. juni, men ikke fikk vurdert resultatene med lungelegen like etter testen, sier Orø.

– Ledelsen svikter

Han mener situasjonen er uholdbar.

– Jeg har sjøl på grunn av sjukdom hos min lungelege, måttet ta beslutninger som normalt krever kvalifisert bakgrunn og utdannelse. Det er farlige medisiner i bruk, som med feil dosering kan skade mer enn det leger. Det tar jeg sjølsagt ansvar for sjøl, sier Orø.

Onsdag 25. juli fikk Orø endelig time med lungelegen.

– Jeg hadde et fint møte med lungelegen, som beklaget situasjonen fra sjukehusets ståsted. Til min store glede så var testene veldig positive og sjukdommen ser ut til å endelig være på veg bort. Fantastisk, for meg. Nytt liv, kan man si, sier han.

– Må rydde opp

Nå mener Orø at sjukehuset må rydde opp i problemene.

– Helse Møre og Romsdal underlagt region Midt, og sjølsagt Helse og – omsorgsdepartementet og helseministeren, svikter i utøvelse av lederskap på enkelte sjukehus, sier han og legger til:

– Ikke minst for alle dem med kols, kreft, tung astma og liknende, og som trenger hjelp i mye større grad enn jeg.

Knut Orø mener mangelen på lungeleger ved Moldes sjukehus kan få alvorlige konsekvenser. Foto: Bjørn Brunvoll