Avdelingssjef for medisinsk avdeling i Molde, Oddbjørn Tomren, sier at de setter pris på tilbakemeldinger fra pasientene, og at de tar på alvor den bekymringen som det blir gir uttrykk for.

Prioriterer pasienter

– Det er en generell mangel på lungespesialister i hele landet, og fravær av lungespesialist er vanskelig å erstatte. Fravær av leger kan føre til at timer med planlagt poliklinisk behandling må utsettes, dessverre også på kort varsel, sier Tomren til Romsdals Budstikke.

– Vi prioriterer da pasienter med behov for øyeblikkelig hjelp og kreftpasienter med behov for planlagt helsehjelp, sier han.

Tomren forteller at de kontinuerlig jobber for at pasientene skal ha så gode opplevelser ved sjukehuset som mulig.

– Vi arbeider for at pasientene skal ha trygge og forutsigbare behandlinger hos oss.

Fem lungeleger

Ved Molde sjukehus har de i dag tre overlegestillinger og to stillinger for leger i spesialisering (LIS) innen fagfeltet lungemedisin. Overlegestillingene er besatt av to lungespesialister og en meget erfaren LIS som overlegevikar. De to LIS-stillingene er også besatt.

Formålet med LIS-stillingene er å få leger som har gått seks år på skole til å bli spesialister på lungemedisin. Samtidig håper sjukehuset at de som går LIS i Molde har et ønske om å bli værende ved sjukehuset etter endt LIS-løp. På den måten kan man sikre seg flere spesialister i framtida.

Arbeider med tiltak

I tillegg til de fem stillingene ved sjukehuset har Molde sjukehus deltidsavtale med ytterligere en lungespesialist, som arbeider en dag i uka på lungepoliklinikken.

– I samarbeid med fagfolkene våre arbeider vi kontinuerlig med tiltak, og ansettelse av flere leger i spesialisering og erfarne LIS som overlegevikarer er noe av det som er gjort, sier Tomren.

Avtalespesialist

Tomren vil gi honnør til ansatte som står på for å finne gode løsninger for pasientene.

– Til høsten ansetter vi lungespesialist i Kristiansund, og innen et par år håper vi å ha spesialist i alle overlegestillinger i Molde. I tillegg vil det opprettes en avtalespesialiststilling i Nordmøre og Romsdal, noe som også vil være med å øke tilgangen på spesialister innen dette fagfeltet sier Tomren.

En avtalespesialist er en privatpraktiserende lege innen et fagfelt, som et helseforetak kan bruke til å supplementene sin sjukehus. Disse er for mange helseforetak viktige supplement til de legestillingene sjukehusa sjøl har.

Flere pasienter har også fått tilbud om oppfølging av avtalespesialist i Ålesund, opplyser Oddbjørn Tomren.