Hos Møller Bil i Molde møter vi salgssjef Kristin Fosseide. Det var Møller som fikk den første serien med de nye US-skiltene. Hun viser fram en ny Tiguan med US-skilt som er klar til å bli levert.

– De første UR-skiltene kom faktisk det samme året som jeg ble født, nå blir det US i flere tiår framover, smiler Kristin Fosseide.

Blant ekstra bilinteresserte er det ofte interesse for å få spesielle skilt på bilen. Det ser man på de personlige skiltene, som det blir stadig flere av. I England omsettes attraktive skilt for store summer. Antallet slike skilt i Norge nærmer seg nå 10.000, som hver eier har betalt 9000 kroner ekstra for.

Men også vanlige skilt med spesielle bokstav- og tallkombinasjoner er ettertraktet.

Det første US-skiltet gikk likevel ikke til Molde. US 10000 står på en Audi A4, registrert i Oslo. Det samme gjelder US-10001, som står på en Audi A3. Det siste UR-skiltet: UR 99999, havnet på en Volkswagen i Ålesund. For skilt på tilhengere med to bokstaver og fire tall har US-skilt vært i bruk lenge.

Lang historie

Da de første bilene kom til Norge like før år 1900, var det bare tall på skiltene. Med stadig flere biler på vegene kom behovet for bokstaver og tall. Romsdals Amt (som det het den gangen) fikk tildelt bokstaven T den 1. april 1913.

Det holdt fram til 1971, da UR 10000 rullet ut på vegen. Det var en Mazda 616, som ble skrotet i 1998.

Større valgfrihet

Dersom man ikke har spesielle ønsker, får alle som kjøper ny bil i Romsdal nå US-skilt. Men noen ønsker skilt med andre bokstaver, dette ble det åpnet opp for i 2007. Fra den 15. juni 2017 ble det også tilbud om personlige skilt, med visse begrensninger.

Noe mange har lagt merke til i det siste, er de mange bilene som har ZZ-skilt. Dette er skilt for Lakselv i Finnmark, der det neppe er mange bilforhandlere.

En forklaring vi har hørt, er at ZZ er spesielt populært i Bergen. Det forklares med at flere borgerlige bergensere ikke vil kjøre rundt med SV-skilt av politiske grunner.

Av en eller annen merkelig er det også populært med Bærum-skilt også andre steder i landet.