Det opplyste Håvard Høgset, som er operasjonsansvarlig for kran- og løftvirksomheten til NOV i Norge, under Rundebordskonferansen Gassknutepunkt Nyhamna arrangerte på Quality Hotel Alexandra i Molde onsdag.

NOV er et av selskapene som har vært hardest rammet av oljenedturen. Håvard Høgset viste til at selskapet globalt har gått fra 66.000 til noe over 30.000 ansatte. Det har vært betydelig nedgang i både omsetning og resultat. I Norge er staben redusert fra ca. 5.000 til ca. 1.600 ansatte.

– Ei tøff tid

– Det har vært ei tøff tid. Det har vært skrevet mye om NOV med fokus på det vi har vært gjennom, med bemanningsreduksjoner, tap av penger og usikkerhet. Vi har måtte lese mange artikler som ikke har vært veldig positive. Det var bråstopp, sa Håvard Høgset, som konstaterte at ting nå begynner å stabilisere seg.

– I 2018 øker vi i Molde med ca. 25 ansatte. Vi øker innenfor engineering, salg, prosjektledelse og service- og ettermarkedstjenester. Når vi lyser ut stillinger, ser vi at det er veldig mange som har jobbet hos oss tidligere som søker seg tilbake. Det er bra for oss. Vi er veldig stolt av at folk ønsker seg tilbake. I tillegg får vi folk med erfaring på våre produkt og tjenester, sa Håvard Høgset.

Han opplyste at NOV i Molde har levd 50/50 av utstyr til boring og utstyr til produksjonsinstallasjoner.

– Vi i Molde har blitt truffet innenfor begge markedsområdene. Fra 2016 begynte vi å se litt lysning. Vi signerte kontrakt på vår første kran på noen år, med opsjon på ei til. Dette kom som følge av forlenget levetid på oljefelt. Etter de to første, har vi signert kontrakt på ytterligere fem kraner til utskifting. Det relaterer seg til forlenget levetid på felt, sa Håvard Høgset.

De siste seks månedene ser han også litt bedring i markedet når det gjelder nye installasjoner. Han opplyste at de har solgt kraner både til boreinstallasjoner og produksjonsinstallasjoner på nybyggsiden.

– I ferd med å lykkes igjen

– Vi føler nå at vi er i ferd med å lykkes igjen. Vi har beholdt kjernekompetansen vår, selv om vi har kuttet nesten 80 prosent av våre ansatte. Vi har motivasjon hos våre medarbeidere, vi har utviklet arbeidsprosessene våre og vi har utviklet nye produkt i form av helelektriske kraner. Der er vi verdensledende på det vi har i Molde, sa Håvard Høgset.

Ny opptur?

Spørsmålet han var bedt om å svare på i sin innledning, var: «I startblokka for en ny opptur i Molde?» Han svarte slik:– Vi har ei veldig motivert gruppe som kjemper hardt, vi har produkt og vi har teknologi. Og vi har sammen med kundene våre klart å omstille oss til det kostfokuset og de nye tingene de ønsker.

Håvard Høgset viste til at ei kran tidligere kanskje kunne koste ti millioner dollar. I dag er den nede på 4–6 millioner dollar, litt avhengig av hva kunden ønsker å kjøpe

– Det er ikke bare fordi vi har tatt ned marginer eller blitt mer effektive. Det er også fordi vi har samarbeidet med kundene, og blitt enig om hva de trenger og ikke trenger, sa Håvard Høgset.

Han trakk fram styrken ved at NOV i Norge har et verdensomspennende selskap i ryggen, og viste bl.a. til salgsapparat, fabrikasjon, innkjøpssystem, logistikkorganisasjon, spisskompetanse og økonomiske ressurser.

– Vi er klar for å delta i en ny opptur og ta del i de nye mulighetene som kommer. NOV kommer til å lykkes – og NOV i Molde kommer til å lykkes, sa Håvard Høgset.

National Oilwell Varco holder til i Grandfjæra i Molde. Foto: ERIK BIRKELAND