1997 bød på veldig mange fine sommerdager i Romsdal. Lite nedbør, gode temperaturer og masse sol. Slik kan fasiten bli også i år.

– Ja, sommeren 1997 var spesiell og det er også været så langt i år, sier statsmeteorolog Geir Ottar Fagerlid hos Meteorologisk institutt.

– I fjor sommer var det mellom 500 – 1.000 millimeter nedbør i deres område, så langt i år ligger det mellom 50 og 100 millimeter. Det er store forskjeller, sier Fagerlid.

Den flotte sommeren i 1997 ble avløst av en kald og grå sommer i 1998. Denne gang ser det ut til å være motsatt.

– 2017 var vel en heller dårlig sommer hos dere. 2018 kan bli som i 1997.

Kraftige byger

Neste uke melder Meteorologisk institutt knallsommer over et jazzpreget Romsdal.

– Temperaturer rundt 20–25 grader og oppholdsvær er 10-dagersvarselet akkurat nå, sier Fagerlid.

Men det kan bli noen kraftig regnskyller i indre strøk.

– I perioden er det sannsynlig med ettermiddagsbyger i indre strøk, med torden og muligheter for korte og intense regnbyger. Vi tror det stort sett vil gjelde i indre strøk og fjellområdene. Slik det ser ut i dag, vil ikke bygene sige ut mot kysten.

Varmt og tørt

Tre høgtrykk gir varme og tørre dager i hele landet. Dette varer i hvert fall ut neste uke.

– Det er flere høgtrykk som gir det varme været. Et ligger over Kolahalvøya nord i Russland, et over Storbritannia og et over Østersjø-området. Disse høgtrykkene preger værsituasjonen, sier statsmeteorolog Fagerlid.

Det som finnes av lavtrykk holder seg vest for Island og i en bane opp til Spitsbergen.

– Det skal litt til for å bryte opp værsituasjonen som nå har vart i mange uker. Høgtrykket har kilt seg fast. Det er gunstig for dem som liker tørt og varmt vær, men ikke bra for skogbrannfaren og bøndene (se side 12 og 13), sier han.

– Vi må nok vente noen uker før vi får mer vanlig vestavær med lavtrykk. I helga er det en tropisk storm utenfor østkysten av USA. Den beveger seg inn mot Europa i begynnelsen av neste uke, men stopper opp ved Island.

Det er tørt og varslet fare for skogbrann både på Vestlandet og i hele Sør-Norge i de strøkene som ikke har fått godt med lokalt regn. Det er fortsatt mulighet for lokale byger, men ifølge Fagerlid vil det trolig ikke hjelpe særlig.

– Det stor fare for at det kommer altfor mye på kort tid og at det renner bort og ikke trekker ned i jordsmonnet.