Halvårstallene fra konfliktrådet viser at flere ungdommer mellom 15 og 18 år idømmes ungdomsstraff, som er det strengeste alternativet for reaksjon før mindreårige dømmes til fengsel på lik linje med voksne lovbrytere.

Konfliktrådet melder at det i Nordmøre og Romsdal er fire ungdommer fått ungdomsstraff siden juli 2014. 24 har blitt idømt den nest strengeste reaksjonen, som er ungdomsoppfølging.

På landsbasis øker bruken av ungdomsstraff og -oppfølging. 1. juli i fjor hadde 14 unge lovbrytere blitt idømt ungdomsstraff. Hittil i år er 29 ungdommer idømt samme reaksjon. 210 personer er idømt ungdomsoppfølging. I fjor var dette tallet 185.

– I et forebyggende perspektiv er det gledelig at ungdomsstraffen benyttes i økende grad. Vi vet at ungdomsstraff virker for mange og at de når målet om et liv uten kriminalitet, sier Lise Sannerud, direktør i konfliktrådet.

I konfliktrådet i Nordmøre og Romsdal er det en nedgang på antall saker hittil i år. Totalt har en mottatt 111 saker i første halvår i 2018, en nedgang på 21 saker mot samme tid i fjor. Av de 111 sakene er det snakk om 50 straffesaker og 61 sivile saker. Det er økning i antall saker om sedelighet, mens det er nedgang i kriminalsaker av barn under 15 år.

I alt er det behandlet 4.100 saker i landets 22 konfliktråd hittil i år. Det er registrert en økning på 12 prosent av sivile saker. Det er registrert færre saker om naskeri, skadeverk og trusler, men konfliktrådet melder om en markant økning av krenkelser som mobbing, digital mobbing og seksuelt krenkende bilder eller tekst.

- Antall voldssaker kan også vise til en liten nedgang, men er likevel den desidert største kategorien. Med 848 saker hittil i år, utgjør voldssaker en firedel av alle sakene, skriver konfliktrådet i en pressemelding.

Det er store forskjeller lokalt i antallet saker som overføres fra påtalemakten til de 22 forskjellige konfliktrådene. I en pressemelding opplyser konfliktrådet at de sammen med politiet har startet et arbeid for å minske forskjellene rundt om i landet.