LEDER TIRSDAG 3. JULI

Bibliotekene på god veg med nytenking

«Publikum ønsker tilgang til bøker på enklest mulig måte.»

Leseglede for de yngste: «Sommrerles» er en suksess for å få barn og unge til å lese eller lytte til bøker om sommeren.  Foto: ERIK BIRKELAND

Nyheter

Bibliotekene er mer populær enn på lenge blant folk i alle aldre. I fjor satte norske folkebibliotek besøksrekord. Flere enn 24 millioner besøk ble registrert. Biblioteket i Molde hadde 106.000 besøk i fjor. Det er svært hyggelige tall. Ifølge biblioteksjef Evy Sisilie Bergum skyldes det gode besøket at biblioteket har en rekke ulike arrangement både på dagtid og kveldstid.

Dersom det har festet seg et inntrykk av at folkebibliotekene kun er reoler med nye og gamle papirbøker, må bildet nyanseres kraftig. Boka står fortsatt sterkt, men publikum låner ikke like mange papirbøker som tidligere. Men leselysten har likevel ikke dabbet av. Bibliotekene låner nemlig ut e-bøker. Stadig flere har glede av å lytte til bøker ved å spille av lyden fra cd-plater. I tillegg låner bibliotekene ut filmer og musikk, men de to sistnevnte kategoriene har publikums vaner endret seg. I dag ser stadig flere filmer via nettet, og musikk strømmes ned fra strømmetjenestene.

Folkebibliotekene er på god veg når det gjelder å tenke nytt. Lesekampanjen som er rettet mot barn og unge, «Sommerles», har vært en ubetinget suksess. Barn kan sjøl registrere seg på www.sommerles.no, og få registrert alt de leser eller lytter til som lesing. Flittige lesere belønnes med premier. Flott! Slik rekrutterer bibliotekene også framtidige, gode brukere.

Men norske folkebibliotek har en nøtt å knekke: Hvordan skal publikum få muligheten til å laste ned lyd digitalt. I Sverige og i Danmark har publikum muligheten til å laste ned lyd til mobiltelefonen, lesebrettet eller pc-en sin, uten å måtte gå vegen om cd-plater og e-bok. Forlagene og bokbransjen frykter en slik strømmetjeneste for bøker vil slå beina under boksalget, særlig av nye bøker.

Vi ser at verdikjeden i bøkenes verden utfordres. Det spørs hvor lenge bokbransjen kan stritte imot digital deling av lyd, mens musikkbransjen for lengst har akseptert den digitale utviklingen. Nasjonalbiblioteket har en viktig rolle med å forhandle fram en løsning. Publikum ønsker tilgang til flest mulig bøker, på enklest mulig måte. Bibliotekene er så viktige for å holde folks leselyst oppe at de fortjener all mulig støtte for å gjøre bøker lett tilgjengelig og ha selve biblioteket som en møteplass folk trives på.

Publikum ønsker tilgang til bøker på enklest mulig måte.