MOLDE: Oskar Sylte Mineralvannfabrikk har slitt etter bruddet med Ringnes og nye kraftige avgiftsøkninger. Det gjenspeiles i 2017-regnskapet

Omsetningen sank fra 86,5 millioner kr i 2016 til 54,7 millioner kr i fjor. Driftsresultatet gikk i samme tidsrom fra 17,6 til minus 2,3 millioner kr, mens resultat før skatt gikk fra 17,8 til minus 1,9 millioner kr. Resultat etter skatt sank fra 13,3 millioner kr i 2016 til minus 1,5 millioner kr i fjor.

– Må øke volumet

Tallene for de to årene er ifølge styret ikke direkte sammenliknbare. Oskar Sylte Mineralvannfabrikk har lagt om driften. Bl.a. kjøper den nå flere tjenester eksternt som den tidligere utførte sjøl.

– Hvordan er du fornøyd med fjorårstallene, situasjonen tatt i betraktning, daglig leder Oskar Dag Sylte jr.?

– Ut ifra forutsetningene må vi kanskje si oss fornøyd. Men fornøyd er vi jo ikke med underskudd. Vi må opp i volum for å få virksomheten til å gå i pluss, sier Oskar Dag Sylte jr.

Han opplyser at fabrikken i fjor produserte ca. fem millioner liter, og sier at de må opp i rundt ti millioner liter for at det skal bli butikk.

– Hvordan regner du med at omsetningen og resultatet blir for 2018?

– Vi får økt omsetning, men det blir et minusresultat også i 2018.

– Hvor lang tid vil dere gi mineralvannproduksjonen for å se om den er liv laga?

– Det er et vanskelig spørsmål å svare på. Mineralvannproduksjonen ligger i hjertet vårt. Men vi kan ikke være blåøyd, og må foreta kontinuerlige vurderinger. Det må være et lys i tunnelen. Men det skal mye til for at vi legger inn årene.

– Kapitalsituasjonen er god, med en egenkapitalandel på 50,9 prosent?

– Ja, det er ikke kapitalsituasjonen som er utfordringen for oss, sier Oskar Dag Sylte jr.

– Utfordrende marked

Styret sier i årsberetningen at det forventer et utfordrende marked i 2018.

– Mineralvannavgiften for 2018 har økt vesentlig, noe som resulterer i en vesentlig prisøkning på selskapets produkter. Det er knyttet stor spenning til hvor mye effekt denne prisstigningen får på selskapets salg for 2018. I tillegg har myndighetene vedtatt nye pantesatser for 2018, noe som vil medføre vesentlige kostnader og tidsbruk for selskapet, sier styret i årsberetningen.

Styret sier videre at selskapets forkusområder fortsatt vil være på salg og produktutvikling.

200 millioner i egenkapital

Oskar Sylte Holding AS, som eier har en bokført egenkapital på 200 millioner kr. Egenkapitalandelen er på hele 83 prosent.

– Vi har en egenkapital som gjør at vi kan bestemme sjøl, sier Oskar dag Sylte jr.

– I egenkapitalen på 200 millioner kr ligger også fabrikkeiendommen på Årø. Hva vil du anslå verdijustert egenkapital til i Oskar Sylte Holding til?

– Det er vanskelig å si.

– Eiendom er ofte mer verd enn den bokførte verdien i regnskapet?

– Eiendommen påvår på Årø er mer verd enn deg som er bokført. De reelle verdiene i Oskar sylte Holding er vesentlig høyere enn det som er bokført, sier Oskar Dag Sylte jr.

100 millioner plassert

Av egenkapitalen til Oskar Sylte Holding er 85–100 millioner kr plassert i markedet, i betydelig grad i obligasjoner.

Oskar Sylte Holding fikk i fjor en omsetning på 59,4 millioner kr og et resultat før skatt på 6,4 millioner kr.

verdifull: Fabrikkbygninga til Oskar Sylte Mineralvannfabrikk AS på Årø. Foto: Bjørn Brunvoll