Aureosen: Det er Monica (43) og hennes datter Andrine (17) som er de kreative kreftene bak den smilende rundballekunsten på jordet i Aureosen. De forteller at årets gule farge på rundballene symboliserer støtte til barnekreftforeningen. Det gir fargerike jorder til inntekt for en god sak, akkurat som med fargene rosa (brystkreft) og blå (prostatakreft) fra tidligere år.

Inspektør først ute

Men Monica Lønsethagen og datteren Andrine har altså gjort enda mer ut av årets gule rundballer. Resultatet er intet mindre enn oppsiktsvekkende bra. Derfor er saken omtalt i både TV2, P4, Aftonbladet og ikke minst Romsdals Budstikke. Det var bloggen «The Travel Inspector» som først viste fram de smilende bildene fra jordet på Aureosen.

– Jeg er oppvokst på Lønset ferjekai og vant til å underholde meg sjøl. Men dette stuntet har virkelig ballet på seg, skratter Monica Lønsethagen.

Tommel opp fra bonden

Vi sitter i solveggen i Aureosen. Monica serverer kaffe. Samboer Øyvind Valle (44) smiler om kapp med sola. Han har stor sans for stuntet til Monica og hennes datter Andrine L. Hasleengen.

– Litt av et påfunn! Jeg kjøpte inn gul rundballeplast, fordi det støtter en viktig sak. 30 kroner per rull går til Barnekreftforeningen. Jeg hadde rosa rundballer også. Men mest hvite. De 16 gule rundballene på jordet her har virkelig vekt stor oppmerksomhet, sier Øyvind.

Samboer Monica tenkte umiddelbart på smileys, eller «emojis», da hun oppdaget de gule rundballene. Hun ville ha det litt moro med samboeren.

– Andrine var veldig lysten på å bli med på stuntet. Vi er veldig glad i å tegne, begge to. Og ganske så flinke til å tegne, også, om jeg sjøl skal få si det. Den neste utfordringen var at Øyvind måtte være borte fra garden noen timer. Det er han jo ikke hver dag. Men sist torsdag skulle han på skoleavslutning for sønnen sin i Elnesvågen. Jeg hadde på forhånd handlet inn sprittusjer for 700 kroner, forteller Monica.

– Vi holdt på i nesten tre timer. Arbeidsfordelingen var slik at jeg for det meste tegnet, mens Andrine fargela. Meningen var å bare lage smilefjes, men da knotten begynte å bli overivrig mot slutten, fikk Andrine lov til å lage et spytryne i tillegg, humrer mor.

Det var mange som stoppet opp og lurte på hva som foregikk. Og slik har det også vært i dagene etter at den herlige rundballekunsten ble ferdig. Smiley-ene fotograferes fra morgen til kveld. Til og med en turistbuss stoppet opp.

– Jeg kunne ikke annet enn flire da jeg kom tilbake fra skoleavslutningen. De skal få ti av ti poeng for dette. Utrolig bra gjennomført, skryter Øyvind Valle, som er melkebonde på Risholen gård, med en kvote på 400 tusen liter.

Samboer Monica er renholdsleder på Romsdal videregående skole. Hun lar aldri en mulighet til å ha det moro gå i vasken. Men at hun skulle bli samboer med en bonde, hadde hun aldri trodd. Helt til hun ble «bondefanget» i 2014.

– Jeg hadde litt angst for fjøs og ikke minst for kuskitlukt. Det å kjøre bak en møkkatank var et lite mareritt, husker jeg. Men nå er det andre boller. Jeg elsker livet på gard. Kuskit er bare stas. Nå tar jeg fjøsstellet hver søndag, kjører traktor og er blitt ei ekte gardkjerring. Og ikke noe er triveligere enn kalvene, sier 43-åringen fra Lønset.