Rauma/Midsund/Nesset : Summen på betalingsanmerkninger i Rauma har økt med 142,4 prosent siden i fjor.

– Man kunne ofte tenkt seg at kunnskapen og kompetansen var høgere når det kom til betalingsanmerkninger og det å stifte gjeld, sier lensmann og namsmann Roar Hilde i Rauma.

Over 95 millioner i første kvartal

Inkassobyrået Lindorffs tall viser at fra å ligge på omtrent 39,5 millioner kroner i sum i første kvartal i fjor, hadde anmerket beløp i kommunen i årets første kvartal oversteget 95 millioner kroner.

– Ofte er det uforståelig hvorfor dette har blitt en sak som ender opp hos namsmannen. Hvis man følger med og leser posten sin kan man slippe gebyr og saksomkostninger som gjør det mye dyrere enn det hadde trengt å bli, sier Hilde.

Gjeldsrådgivning

Namsmannen sier de følger situasjonen.

– På generelt grunnlag kan jeg si at det er en del nye saker, men ikke mer enn den generelle økningen på landsbasis. I det større bildet jobber vi med å ha tett dialog med kommune og Nav. Det er viktig at de som sliter med betalingsproblemer så tidlig som mulig søker hjelp. Kommunen har tilbud for gjeldsrådgivning, sier Roar Hilde. Han kan ikke si noe spesifikt om årsaka til økningen.

Inkassosak først

En betalingsanmerkning er en formell nedtegnelse av en inkassosak som ikke har blitt betalt etter purring. Altså er det inkassosak først, og deretter betalingsanmerkning.

Midsund er den kommunen som har lavest sum, folketallet tatt i betraktning, med litt over 6,5 millioner kroner i første kvartal i år. De har også den laveste andelen av befolkningen som har fått anmerkning, 2,8 prosent.

Kun en på rett veg

Den eneste av kommunene hvor anmerket beløp har sunket fra fjoråret er Nesset. Der gikk det fra over 18,5 millioner kroner i første kvartal i fjor til under 18 millioner kroner i første kvartal i år.