I løpet av sommerhalvåret regner vegmyndighetene med at rundt 700.000 mennesker har kjørt over Trollstigen. Trollstigen er Nasjonal Turistveg, og markedsføres som ett av høydepunktene besøkende kan oppleve når de kjører rundt i Norge.

De færreste vet at når de kjører Trollstigen, beveger de seg inn i et 11 kilometer langt belte uten mobildekning.

– Dette skal vi finne løsning på, lover samferdselsminister Ketil Solvik-Olsen etter at han søndag formiddag opplevde Trollstigen for første gang.

Prøvde å varsle om ulykke

Skjer det ei ulykke eller folk trenger øyeblikkelig hjelp, er det ikke mulig for folk å bruke mobiltelefonen for å varsle nødetatene. Seinest 2. pinsedag skjedde det ei trafikkulykke på Trollstigen der fem personer ble skadd.

TV 2 fortalte da om Mette Kroken fra Åndalsnes som var blant de første som kom til ulykkesstedet, men som ikke fikk mobilkontakt med nødetatene da hun skulle varsle om ulykka.

– Det var helt forferdelig å ikke få kontakt med nødetatene, fortalte Mette Kroken.

Gir Vegvesenet oppdraget

– Hva kan du som samferdselsminister gjøre for å få ordnet mobildekning på denne sterkt trafikkerte turistvegen, Ketil Solvik-Olsen?

– Jeg har fått informasjon om at det ikke er mobildekning i Trollstigen. Nå skal vi finne en løsning. Mandag 25. juni sender jeg et oppdragsbrev til Statens vegvesen. I brevet får Vegvesenet i oppdrag å kartlegge kommunikasjonsmulighetene langs Nasjonale turistveger. Hvor er det dekning, og hvor mangler mobildekning. Vi må få en oversikt over hvor mange steder i landet som er uten dekning for mobiltelefon. Deretter må vi finne hvilken løsning som er den beste for eksempel for Trollstigen.

– Hva er egentlig problemet?

– Slik jeg har forstått det, handler dette først og fremst om å få strømtilførsel til et mobilnett i dette området. Nødetatene har eget nett her, men dette nettet har ikke batterikapasitet til å klare det hvis det åpnes for allmenn mobilbruk. Fra departementets side ønsker vi et faglig råd om hvordan strømtilførselen kan løses.

Ikke bare å grave og sprenge

– Trollstigen er en del av et vernet område, og da møter vi vernebestemmelser som må tas hensyn til. Noen har nevnt muligheten for å skaffe strøm via et mikrokraftverk på Trollstigen, andre mener strømkabel inn i området bør være løsningen, forklarer Ketil Solvik-Olsen til Romsdals Budstikke.

– Når kan publikum forvente at det blir mulig å ringe fra mobiltelefon når de ferdes i Trollstigen?

– Nå går altså oppdragsbrevet ut til Statens vegvesen mandag. Hvor lang tid det tar før vi får deres faglige råd, kan jeg ikke love. I verste fall kan det ta opptil et par år før mobildekningen er på plass. Det jeg kan love er at mobilproblemet skal bli løst, sier samferdselsministeren.

– Hvordan opplevde du å kjøre Trollstigen?

– En helt unik opplevelse. Jeg kjente at hødeskrekken min lever i beste velgående. Men en tur for å oppleve Trollstigen og denne nasjonale turistvegen, anbefales til alle, sier Ketil Solvik-Olsen.