Edmund Meyer eier og driver turistanlegget Trollstigen Gjestegård i Isterdalen. Et anlegg han opplyser har rundt 60 ansatte.

Fikk beskjed om å rive nybygg

En nybygget turistkiosk på anlegget har vakt stor oppmerksomhet fordi Edmund Meyer har fått beskjed fra Fylkesmannen i Møre og Romsdal om at kiosken må rives fordi det er fare for snøras.

– Jeg kan umulig akseptere argumentasjonen fra Fylkesmannen om at kiosken må rives. For det første fikk jeg byggetillatelse fra Rauma kommune 24. april 2017. Kiosken sto ferdig til 17. mai i fjor, og først etter at bygget var kommet opp og tatt i bruk, kom Fylkesmannen med innsigelser og krever bygget fjernet. Begrunnelsen jeg får, er at her er rasfare. Jeg mener at så lenge fylkesveg 63 er åpen, må også kiosken vår kunne være åpen. Vi kan ikke ha regler som gjør at vintersesongen stenget for sommersesongen i reiselivet, sier Edmund Meyer til Romsdals Budstikke.

Viste statsråden rundt

Søndag fikk Meyer besøk av samferdselsminister Ketil Solvik-Olsen. Meyer benyttet anledningen til å argumentere for at reglene må endres og fylkesmannens vedtak må oppheves.

– Jeg har fått beskjed om at Fylkesmannen har avslutta saka, og at avgjørelsen om riving ikke kan ankes. I et demokrati kan vi ikke akseptere at ankeinstansen sjøl avgjør en klage, sier Meyer.

Staten skal være smidig

Etter å ha hørt Edmund Meyers framstilling av saka om den nye turistkiosken, sa Solvik-Olsen:

– Vi ønsker at staten skal oppleves som smidig. Det må være mulig å finne løsninger i denne saka.

– Når du ser oppover mot fjellet, vurderer du dette som rasfarlig for turistkiosken? spurte TV2s reporter.

– Nå prøver dere å lure meg utpå med saksbehandling på direkten. Jeg skal være forsiktig med å blande meg inn i saksbehandlingen her. Men generelt mener jeg at det må være lov å bruke smidighet og finne fram til løsninger, mente samferdselsministeren.

Setter lit til regjeringa

Edmund Meyer var fornøyd med svaret fra Ketil Solvik-Olsen.

– Jeg er glad for at statsråden understreker at det er viktig for staten, altså Fylkesmannen, å være romslig. Samferdselsministeren lovet å ta denne saka med videre til den statsråden som har ansvaret for sektoren. Jeg håper at departementet følger logikken i at når vegen gjennom Isterdalen er åpen, kan også kiosken være åpen. Vegen er vinterstengt, da er også kiosken stengt. Vi må kunne få en fornuftig avslutning av denne saka, sier Meyer.

– Hva ligger i «fornuftig avslutning»?

– Kiosken er lovlig bygget, og den må få stå når vegen er åpen. Regelverket må endres, og jeg håper departementet ser urimeligheten i å skulle rive kiosken med rasfare som begrunnelse, sier Edmund Meyer.

Kiosken ligger bare få meter unna hovedanlegget med restaurant og spisesal ved Trollstigen Gjestegård. I sommersesongen fra 2. juni ti 2. oktober har Hurtigruta dette som serveringssted og stoppested for gjestene som tar utflukt med buss. Kiosken inneholder salg av suvenirer og enkel servering.

– Vi ønsker at staten skal oppleves som smidig. Det må være mulig å finne løsninger i denne saka, sa samferdselsminister Ketil Solvik-Olsen til Edmund Meyer da han besøkte turistanlegget Trollstigen Gjestegård søndag. Foto: Richard Nergaard