Det går fram av Møre og Romsdal fylkeskommunes statistikk, som omfatter alle sektorer – det vil si både offentlig og privat virksomhet.

Statistikken viser at Molde-regionen har blitt langt hardere rammet under oljenedturen enn Kristiansund-regionen.

– Stemmer ikke

– Bildet som er skapt av Kristiansund som den store arbeidsplasstaperen stemmer definitivt ikke, sier daglig leder Alf Reistad i ROR (Romsdal regionråd), med henvisning til fylkeskommunens statistikk.

– Det overrasker meg at oljenedturen har resultert i langt flere tapte arbeidsplasser i Molde-regionen enn i Kristiansund-regionen, og at en i Kristiansund har greid å kompensere for den og hatt en positiv utvikling. Dette kom som en stor overraskelse, og er i strid med oppfatningen som er skapt i fylket generelt når det gjelder arbeidsplassutviklingen, sier Alf Reistad.

Olje og gass

Han framholder at årsaken til nedgangen i antall arbeidsplasser i Molde-regionen i stor grad er knyttet til olje og gass.

– Dette gjelder hele verdikjeden, de mange underleverandørene og øvrige ringvirkninger, sier Alf Reistad.

– Det faktum at det store ekspansjonsprosjektet på Nyhamna nå er avsluttet, slår ut både i sysselsettingsstatistikken og for antall passasjerer på flyplassen i Molde. Der kan det komme en enda større nedgang. Statistikken går til og med 2017. Utviklingen videre siden har sannsynligvis vært negativ for Aukra sin del, sier Alf Reistad.

350 på NOV alene

– Totalreduksjonen i antall sysselsatte ved National Oilwell Varco (NOV) i Molde fra april 2015 til desember 2017, var alene på ca. 350 personer. I 2018 ser vi en ny, men moderat vekst i antall sysselsatte både ved NOV i Molde og andre leverandørbedrifter til olje og gass i Molde-regionen. For den lokale sysselsettingen er det viktig at Prezioso Linjebygg på nytt har sikret seg vedlikeholdskontrakten på Nyhamna. Vi registrere også med glede en rekordstor ordreinngang og behov for 25 nye medarbeidere ved Midsund Bruk, sier Alf Reistad.

– Har utviklingen i Molde-regionen vært mer dramatisk enn en i fylket har tatt inn over seg?

– Ja, den har vært det. Vi ser nå en viss oppgang, men den virker å være moderat. Mange bedrifter er nå forsiktig og vil ikke pådra seg for store forpliktelser. Forhåpentligvis vil vi se en moderat positiv utvikling framover, sier Alf Reistad.

Statlige og fylkeskommunale

– Det som for oss er viktig, er de statlige og fylkeskommunale arbeidsplassene. Vi og de andre regionrådene i Møre og Romsdal samarbeider med fylkeskommunen om et prosjekt for å få flere statlige arbeidsplasser til Møre og Romsdal. Der har de sagt at en vil prioritere Eiksund-regionen på søre Sunnmøre og Kristiansund-regionen i det arbeidet. Det har vi sagt oss enig i. Men vi ønsker ikke flytting av allerede etablerte statlige og fylkeskommunale arbeidsplasser i Molde-regionen til Eiksund-regionen og Kristiansund-regionen. Dette handler først fremst om de statlige arbeidsplassene. Slik arbeidsplassutviklingen er i de ulike regionene i fylket, ser vi det som viktig å beholde alle offentlige arbeidsplasser vi har i Molde-regionen, sier Alf Reistad.

Fylkeskommunens statistikk viste at antall arbeidsplasser innenfor statlig forvaltning i Molde-regionen i perioden 2015–2017 økte med 37, og i Kristiansund-regionen med sju.

nyhamna expansion: Nedtrappingen på Nyhamna Expansion-prosjektet bidro til arbeidsplassnedgangen i Molde-regionen fra 2015 til 2017.Foto: Kjell Langmyren Foto: Kjell Langmyren