Ifølge økonomirapporten per 1. tertial melder tjenesteproduksjonen i Molde kommune om et forventet merforbruk på 30,6 millioner kroner i 2018, om det fortsetter som nå.

Nedgang i inntekter på 1,3 millioner kroner gir et samlet merforbruk på 31,9 millioner kroner. Det er en forverring på 17,1 millioner kroner siden rapporteringen i februar.

Mulig ansettelsesstopp

Det er mulig å ende i balanse i 2018, men da må de 31,9 millioner kronene tas fra pengene som skulle settes av til kommunens disposisjonsfond. Da gjenstår kun 9 millioner kroner til fondet i 2018.

Da saka var oppe i kommunestyret torsdag, varslet rådmannen mulige, hardere tiltak:

– Skal vi ha muligheten til å oppnå budsjettet for 2018, må vi iverksette tiltak som er langt mer drastiske enn vi har gjort så langt i år. Det kan være innkjøpsstopp og ansettelsesstopp. «Har du trua?» spør folk. Ja, det har jeg, men jeg er spent på 2. tertial, sa Arne Sverre Dahl.

Blant tjenestene har Tiltak funksjonshemmete (TFH) størst økonomisk utfordring med en årsprognose på 12,0 millioner kroner i merforbruk.

Rådmannen opplyste at det nylig er levert en rapport med en ekstern gjennomgang av driften i TFH, som synliggjør et potensial for innsparing, men det er for tidlig å si hva effekten vil bli, og når den kommer.

Pleie og omsorg melder om et samlet merforbruk på 5,5 millioner kroner. Skole, inkludert voksenopplæringa, om 3,3 millioner kroner. Barneverntjenesten og Nav har vært nødt til å sette inn kostnadskrevende tiltak og melder om en årsprognose på 3,0 millioner kroner i merforbruk. Ressurstjenesten bruker trolig 2,3 millioner kroner for mye.