Det sier kirkeverge Hans Jakob Nes i Molde kirkelige fellesråd. Det er god plass til nye kistegraver ved Røbekk kirke i dag, og i løpet av 2019 skal kirkegården øst for byen forstørres ytterligere.

– Vi har 35 mål til utvidelse av gravplassen ved Røbekk kirke. Utvidelsen vil skje nord for prestegården, hvor det nå er dyrket mark og skog. Det vil bli omtrent 2500 graver, nok til de neste 20–30 åra, forteller Nes.

Flere alternativ

Selv om det snart ikke vil være mulig å få ny kistegravplass på de bynære alternativene Tøndergård gravlund og Øvre og Nedre kirkegård, finnes det fortsatt alternativ i bysentrum.

– Det er ledige graver på Tøndergård som har vært brukt tidligere og som har blitt slettet, som kan brukes som nye graver nå, sier kirkevergen.

Ved andre gravleggingsmetoder enn kiste er det fortsatt plasser på de bynære gravplassene.

– Ved kremasjon og nettsetting av urne er det nye urnegraver tilgjengelig på de tre sentrumsnære alternativene.

Kremasjon og nedsetting av urne i navnet minnelund er det muligheter for på Nedre kirkegård eller Tøndergård.

I tillegg er det mulig å bruke reserverte graver og gjenbruk av familiegravsteder der disse er festet på Øvre og Nedre kirkegård eller Tøndergård Gravlund, sier Hans Jakob Nes.

Plass til urnegraver

På Øvre kirkegård, som ligger sør for Idrettens hus, er det ledige urnegraver innimellom kistegravene på hele gravplassen. Her skal det etter planen også lages et lite urnefelt.

Nedre kirkegård, som ligger på oversida av krysset hvor Parkvegen møter Amtmann Leths gate, er det et eget urnefelt helt øverst. Det er også her ledige urnegraver innimellom kistegravene på hele gravplassen.

Mens en kistegrav er 4,5 kvadratmeter, eller 9 kvadratmeter når det reserveres til ektefelle, trenger en urnegrav med plass til to til fire urner bare 2,25 kvadratmeter, opplyser Hans Jakob Nes.

Anbefaler å planlegge

Kirkevergen er opptatt av at man bør tenke gjennom hva man ønsker for sitt siste hvilested.

– Det vi ser er at det er lettere for de pårørende, som allerede er i en tøff situasjon, hvis folk har snakket sammen og gitt tydelig uttrykk for hva de vil skal gjøres. Gjerne at man bestemmer seg for dette mens man er frisk, under for eksempel et sykdomsforløp er det ofte tungt å ta stilling til dette, sier han.

Flest velger kiste

– I vårt område er det i underkant av 80 prosent som velger kistegravlegging. Rundt 20 prosent kremeres, og noen få prosent velger askespredning – hvor asken spres på et lovlig sted og det ikke settes ned gravstein.

I tillegg til graver der det settes egne gravminner og navnet minnelund med navneplate på felles gravminne, finnes det også anonym minnelund der det ikke er merket med navn, forteller Hans Jakob Nes.

Røbekk: Hans Jakob Nes peker mot området nord for prestegården som skal bli gravplass i løpet av 2019. Foto: Kristian Havnes Klemetzen
Øvre kirkegård: Plass til urner innimellom kistegravene. Et urnefelt er også planlagt. Foto: Kristian Havnes Klemetzen
Nedre kirkegård: I tillegg til et eget urnefelt helt øverst, har Nedre kirkegård ledige plasser til urner innimellom kistegravene. Foto: Kristian Havnes Klemetzen
Ledige graver: I dette området på Tøndergård finnes det ledige graver ettersom gamle har blitt slettet. Foto: Kristian Havnes Klemetzen