Dette skjer i dag

Dette er blant de ventede hendelsene onsdag 13. juni.

  Foto: Tore Meek / NTB scanpix

Nyheter

Vertsnasjon for fotball-VM 2026

Det internasjonale fotballforbundet (FIFA) skal under en kongress blant annet skal ta stilling til hvor fotball-VM i 2026 skal arrangeres. Kandidatene er Marokko og en felles søknad fra Canada, USA og Mexico.

FIFA-president Gianni Infantino har sagt seg nøytral i saken, men har tidligere uttalt at han liker fellessøknaden kjent som «United 2026». Alle de 207 FIFA-medlemmene skal delta i avstemningen.

Hastemøte i FNs generalforsamling

FNs generalforsamling holder hastemøte der de skal stemme over en resolusjon som fordømmer Israel. Resolusjonen ligner på den som ble foreslått i forrige uke, men som USA la ned veto mot.

Det er Palestina som har tatt initiativet til hastemøtet og ønsker en erklæring som beklager det de kaller «overdreven israelsk maktbruk». Samtidig ønsker palestinerne beskyttelse av sivile palestinere. Minst 130 palestinere er drept av israelske kuler i uroen langs Gazastripens grense til Israel siden mars. Ingen israelere er drept.

Senterpartiet oppsummerer

Senterpartiets partileder Trygve Slagsvold Vedum og parlamentarisk leder Marit Arnstad holder pressekonferanse på Stortinget klokken 12. Der tar de sikte på «å oppsummere før sommeren».

I en måling gjennomført av Ipsos på vegne av Dagbladet svarer 47 prosent av Vedum gjør en god jobb som partileder, kun slått av Erna Solberg i Høyre.

Stortinget behandler statsbudsjettet

Stortinget skal behandle en rekke ting fra klokken 10. På programmet står blant annet kommuneproposisjonen 2019, endringer i statsbudsjettet under Finansdepartementet og Kommunal- og moderniseringsdepartementet, årsmeldinger fra EOS-utvalget og Sivilombudsmannen og innstilling om redegjørelse fra utenriksministeren og forsvarsministeren om kampen mot ISIL.

Kan avkriminalisere abort

Argentinske folkevalgte skal klokken 19.30 stemme over et forslag om å avkriminalisere abort i landet.

Rundt 100 kvinner dør hvert år som følge av illegale aborter i Argentina. Det er beregnet at drøyt 500.000 illegale aborter utføres i året.