Bygda strekker seg langs Langfjorden. Fylkesveg 660 snor seg gjennom bygda – og ei elv som skiller indre og ytre. Det er Mittet, eller Mittetdalen som den kalles. Ei bygd som grenser mot Vistdal og Nesset kommune – og som har rundt 140 innbyggere. Tidligere var det landbruk de livnærte seg av. Nå er det andre yrker – og de aller fleste pendler til jobb i Molde eller Åndalsnes.

Beholder butikken

Det har vært skole der, trevarefabrikk, konfeksjonsfabrikk, postkontor, telefonsentral, Mittet mat og eget ruteselskap. For å nevne noe.

Gir seg: Tormod Dahle gir seg etter 50 år som kjøpmann blant sjokolade sukker mel og de øvrige dagligvarene. Bensinstasjon også men med dekk salg var også en stor varegruppe tidligere.

Ikke noe av dette er der lenger. Derimot greier de å holde på sin dagligvareforretning. S. Dahle Eftef. Den har eksistert i 111 år. Den siste kjøpmann, Tormod Dahle, har 50 år bak seg ved disken. I dag står han ved et vegskille og får andre til å ta over driften. Han har ikke solgt den, men ansatt ny butikksjef Gry Bertheussen som skal drive butikken.

Populær: På Mittet camping begynner campingbilene å innfinne seg igjen. En populær plass for store og små, som gjerne ligger der over lengre perioder.

Mittet har også campingplass, noe som samler massevis av turister.

Badestrand og storstue

– Ellers så har bygda et uvanlig godt samhold der dugnad er stikkordet. Her trår folk til der det trengs. Enten det gjelder badestrand på sommerstid, i Mittetdalen historielag, for å ta vare på gamleskolen og Mittetdalen ungdomslag sørger for at bygdas storstue Mittun forsamlingshus er et samlingssted som brukes aktivt – i fest og glede for store og små, forteller Jeanette Orme. Hun er innflytter og har latt seg imponere av den store dugnadsinnsatsen i bygda.

Mittet hadde skole og barnehage, men som mange andre steder vart det sentralisering og skolen nedlagt.

På tvers av generasjoner

Når vi spør Tonja Dahle Hovde, leder blant annet i bygdelaget, hvorfor de engasjerer seg så sterkt i bygda, svarer hun slik:

– Jeg har vokst opp her. Jeg synes det på så mange måter er kjekt å vokse opp der alle generasjonene er sammen i hverdag og fest. Alle kjenner alle og forstår hva behovene er. Da er det også naturlig å stille opp på dugnader. Det har vi gjort før – og det gjør vi nå, sier hun. Nå jobbes det med bygdefest der alle generasjoner skal med – og stiller opp.

Tar tak sammen

– Vi i husstyret og bygdelaget ser verdien av at en levende bygd tar en tak sammen. Vi vil trives i bygda vår og da må vi stille opp enten det er badestranda som skal klargjøres eller det er idrettslaget som treng ei hjelpende hånd, sier Dahle Hovde.

Dugnad: Mange er med for å skape en trivelig bygdefest. Fra venstre Håkon Dahle, Eva-Therese Skamfer Klungnes, Jarle Johan Skamfer, leder av bygdelaget Tonje Dahle Hovde, Daniel Dahle og Jeanette Orme.

– Nå har vi fått med de yngste ungdommene i bygda for å lage litt underholdning sammen med oss. Det er kjekt sier Dahle Hovde.