(Sunnmørsposten): Prosessen har kommet så langt at fylkesrådmannen – via kultur- og folkehelseutvalget – nylig innvilget å bruke 250.000 kroner på en utredning om hva et samarbeid med Olympiatoppen vil innebære. Forutsetningen er at utdanningsavdelingen går god for samme beløp.

– Dette er noe vi har holdt på med ganske lenge. Det har lenge vært en oppfatning at det har vært for «gale» at Møre og Romsdal ikke skal ha tilgang til ekspertisen til Olympiatoppen. Nå har vi heldigvis kommet dit at vi kan se på hvilke samarbeidsmuligheter som finnes. Dette er viktig for oss, så det er vi glade for, sier organisasjonssjef Roar Lervik i Møre og Romsdal idrettskrets.

Neppe et eget senter

Ifølge Lervik er det i første omgang snakk om å ansette en person som skal fungere som et bindeledd mellom Møre og Romsdal og Olympiatoppen Midt-Norge som har base i Trondheim. Lervik anslår at kostnadene på dette vil være på om lag en million kroner i året. Dette må finansieres regionalt.

I utgangspunktet er det ikke snakk om å sette opp et fysisk bygg i Møre og Romsdal.

– Senteret for vår del vil nok være i Trondheim. At vi skal bygge opp et nytt Olympiatoppen i Møre og Romsdal er nok urealistisk, men vi kan for eksempel bygge opp en spesiell ekspertise her i fylket, sier Lervik.

– Hva kan det eksempelvis være?

– Det kan for eksempel være på idrettsmedisin. Det kan være treningsveiledning, kosthold, spenst – eller muskelbygging. Poenget er å bygge opp en ekspertise som andre kan lære av, sier Lervik.

Vil ha samarbeid med skolene

Trolig vil et samarbeid med Olympiatoppen i første omgang handle mye om det organisatoriske. Olympiatoppen vil stå for mye av kvalitetssikringen på det som tilbys.

– Det vil handle om å organisere idretten i Møre og Romsdal på best mulig vis. Det handler om å skape et godt samarbeid mellom skolene, klubbene og kretsene. Målet vil være å heve kompetansen, sier Roar Lervik.

Spesielt vil et samarbeid med skolene bli viktig, mener han.

– Hvis dette blir en realitet, vil Olympiatoppen stille krav til hvordan vi gjør det, sier han.

Lervik er ikke i tvil om at et samarbeid med Olympiatoppen vil gagne Møre og Romsdal som idrettsfylke.

– Olympiatoppen er opptatt av at man må lære av hverandre. Mitt inntrykk er at man er gode på hver sin idrett i fylket vårt, men at det er for lite læring på tvers. Eksempelvis er det ingen som er så gode på trene spenst som hoppmiljøet. Da burde flere kunne lære av dem, sier Roar Lervik.

– Hvem vil tjene på et slikt samarbeid?

– I all hovedsak ungdommen, svarer Roar Lervik.

Ønskes hjertelig velkommen

Dersom samarbeidet blir noe av, vil Møre og Romsdal falle inn under Olympiatoppen Midt-Norge. Der er Frode Moen avdelingsleder.

– Hvis man ønsker å drive med toppidrett, tenker jeg at det absolutt er positivt å inngå et slikt samarbeid med Olympiatoppen. Det har vist seg at Norge står veldig sterkt og har et konkurransefortrinn når det kommer til toppidrett fordi man lærer av hverandre og på tvers av fag. Nå får riktignok en del utøvere fra Møre og Romsdal allerede oppfølging av oss, men jeg tror man kan hente ytterligere ut av dette, sier Moen til Sunnmørsposten.

Han har selv vært med i dialogen med Møre og Romsdal idrettskrets.

– Det gjenstår fortsatt å konkretisere hvordan dette skal bli, men vi synes i alle fall at det er kjempebra at Møre og Romsdal ønsker å engasjere seg i toppidrett, sier Moen.

Denne saka var først pubilsert på smp.no