Klokka 09.45 meldte politiet i Møre og Romsdal at brannvesenet i Vestnes hadde rykket ut til Tomrefjord, hvor noen hadde fyrt opp et bål. Politiet var også på stedet, og i kontakt med eieren av stedet, men kjenner ikke helt til omstendighetene til at bålet ble tent på.

Det skal ha vært et bål med rusk og trevirke.

– Bålet hadde dimensjoner på om lag tre ganger tre meter, vi har opprettet politisak og skal forsøke å finne nærmere ut av bakgrunnen her, sier operasjonsleder Borge Amdam.

Politiet understreker at det fortsatt er bålforbud i Møre og Romsdal, og det er brudd på dette forbudet som gjør at politiet har opprettet sak.

– Sjøl om det ikke var det store potensialet for spredning i dette tilfellet, er det like fullt brudd på forbudet. Det er ikke opp til privatpersoner å avgjøre det om det er risiko eller ikke, alle må overholde forbudet. Gnister kan fly langt, og det har ikke vært i nærheten av nok nedbør til at forbudet er vurdert opphevet, sier Amdam.

Han sier det er bøter som er den sannsynlige reaksjonen etter brudd på bålforbudet, men det er opp til politiets jurister å vurdere straffereaksjon.

HER ER REGLENE UNDER TOTALFORBUD

DETTE KAN DU GJØRE:

  • Grille i din egen hage med aktsomhet.

  • Merk! Ved prekære hendelser kan brannvesenet legge ned forbud mot ALL ild, selv i folks hager. Dette vil bli formidlet i en pressemelding og via lokale medier.

DETTE KAN DU IKKE GJØRE:

  • Det er ikke lov å tenne opp små kaffebål, engangsgriller, kulegriller, bålpanner, gassgriller, stormkjøkken og andre kokeapparater med brennstoff utendørs.

  • Det er ikke lov å grille eller tenne opp bål i nærheten av skog og mark.

  • Det er ikke lov å tenne bål og grille i strandsonen.

  • Det er ikke lov å tenne opp bål eller grille på de vanligvis godkjente og tilrettelagte bål- og grillplassene.

  • Det er ikke lov å brenne hageavfall, selv på egen tomt. Dette kan leveres inn på avfallsmottak.