En nordmøring i slutten av 20-åra måtte i midten av mai møte i Romsdal tingrett tiltalt for ruspåvirket kjøring samt vold mot politiet.

Ble stoppet

Det var i fjor høst at bilen han satt i ble stoppet av politiet på Årø i Molde. Det var da mannens kjæreste som kjørte bilen, og hun framsto som ikke beruset, ifølge politiet. Men uoppfordret fortalte mannen at han hadde kjørt bilen rett før, da de var på Kleive.

Dette gjentok han seinere i avhør – og også kjæresten forklarte dette til politiet.

Blodprøver en time etter at de ble stoppet viste at han hadde en konsentrasjon av THC i blodet tilsvarende 0,5 i promille. Dette kom av at han før kjøreturen hadde røyka hasj.

Ombestemte seg

Da saka mot ham var oppe i retten nektet han imidlertid for å ha kjørt bilen. Verken politi eller vitner hadde faktisk sett ham kjøre bilen – derfor mente rettens flertall (to av tre dommere) at tvilen måtte komme ham til gode i dette spørsmålet. Mannen ble derfor frikjent for kjøring i ruspåvirket tilstand.

Vold mot politiet

Da politiet stoppet paret på Årø var mannen først samarbeidsvillig. Da politiet ransaket bilen deres, ble han imidlertid opprørt. Da en av betjentene forsøkte å ta tak i ham, rev han seg løs. Han gikk mot en annen betjent som grep fatt i den ene hånda hans, men han la da den andre rundt betjenten.

Politiet fikk til slutt kontroll på mannen og han ble da rolig igjen.

Denne episoden innrømmet han og han ble også dømt for dette. Ifølge dommen faller dette inn under straffelovens paragraf 155 som «vold». Vold mot politiet skal normalt gi ubetinget fengsel, men siden ingen av betjentene ble skadet eller ble påført smerter – og fordi mannen var egnet for samfunnsstraff, slapp han fengselsstraff.

I stedet ble han dømt samfunnsstraff i 30 timer med en gjennomføringstid på 90 dager, subsidiært fengsel i 15 dager.