Kristiansand er kåret til Norges beste sykkelby. Det skriver  Syklistenes landsforening.

I dag overrakte samferdsesminister prisen til Kristiansands varaordfører, Tove Welle Haugland.

– Vi føler at vi har fortjent den. Vi har drevet systematisk og strategisk arbeid med sykkeltilrettelegging siden 70-tallet, sa Haugland etter overrekkelsen.

Rangeringen bygger på hvordan syklister opplever deres lokale sykkelforhold. Nytt i år er at de 10 beste byene har vært gjennom en finale hvor også objektive kriterier er blitt vurdert. I sum sikret dette Kristiansand førsteplassen.

– Jevnt over opplever dessverre ikke syklistene at det er blitt noen vesentlig bedring i sykkelforholdene de to siste årene. Det betyr at norske byer fortsatt har en lang vei å gå for at sykkel skal fremstå som et sikkert og attraktivt valg for det brede lag, sier generalsekretær Morgan Andersson i Syklistenes Landsforening.

Sprikende resultater

For Molde sin del ble det en plassering litt over midten, på en 13. plass. Det er en god bedring fra kåringen som ble presentert i desember 2016, da Molde havnet på 25.plass sammen med Bergen.

For Ålesund gikk det langt verre, med en plassering helt i bunn. Ålesund var på 30.plass også sist gang kåringen ble gjennomført.

Den landsomfattende brukerundersøkelsen om sykling viser at det fortsatt er store forskjeller på hvordan syklister opplever tilretteleggingen i sitt nærmiljø.

– Skal sykkel fremstå som en reell valgmulighet for nye grupper, må sykling være trygt og effektivt. Nøkkelen er utbygging av et sammenhengende sykkelveinett hvor trafikantgruppene adskilles mest mulig, konkluderer Andersson.

Her er resultatet av kåringen:

1       Kristiansand

2       Lillestrøm

3       Stavanger

4       Kongsberg

5       Trondheim

6       Arendal

7       Asker

8       Sandnes

9       Tønsberg

10     Lillehammer

11     Larvik

12     Porsgrunn

13     Molde

14     Oslo

15     Hamar

15     Fredrikstad

17     Drammen

17     Sandefjord

19     Sandvika

20     Kolbotn

21     Mandal

22     Skien

23     Bergen

24     Tromsø

25     Haugesund

26     Bodø

27     Sarpsborg

27     Hønefoss

29     Moss

30     Ålesund