Inne i produksjonslokalene til Møretank er Dag Nakken i full sving med sveising av en ny varmtvannstank. Han har lang fartstid både på Møretank og på fotballbanen. At han for lengst har passert 50 legger ingen demper på lysten til å stille opp i den lyseblå drakta til Fiksdal/Rekdal fotballklubb.

Sigmund Rekdal er innom bedriften han etablerte som 19-åring. I fjor rundet Møretank 50 år, Sigmund har passert 70 og overlatt driften til andre. Men han er stadig innom og stiller opp hvis det trengs. Samtaleemnet på pauserommet er naturlig nok fotball. Sigmund var både keeper og dommer, men det var eldstesønn Kjetil som gjorde Rekdal-navnet udødelig gjennom sin scoring i VM i Marseille da Norge slo selveste Brasil. Der satt Sigmund på tribunen.

Rekdal er fotball: Det legendariske bildet der Kjetil Rekdal setter inn vinnermålet mot Brasil i VM er foreviget på frimerke. Populært motiv for brev fra Rekdal.

Lokal arbeidsplass

Da han etablerte Møretank, var målet å skape arbeidsplasser på Rekdal. Det startet i kjelleren til Olav Rekdal, men det meldte seg fort behov for større plass i mer hensiktsmessige lokaler. Det ble nybygg. Sigmund fikk 110.000 kroner i lån fra Distriktenes utbyggingsfond og 40.000 i kassakreditt fra Sunnmøre kredittbank, der Ola Skjåk Bræk var banksjef og hadde sans for gründeren fra Rekdal.

Nei til kreditt til Romsdal

Men ett år seinere kom det brev fra banken i Ålesund, der styret hadde funnet ut at Rekdal ikke lå på Sunnmøre og derfor krevde derfor kassakreditten tilbakebetalt omgående. Banksjef Peder Mehl i Vestnes sparebank ble redningen, han ordnet en aksept slik at driften kunne fortsette, forteller Sigmund Rekdal.

Møretank har vært gjennom omstillinger, først da tankene fikk direkte oppvarming, deretter når alt ble laget i rustfritt stål. Men bedriften klarte seg godt, og allerede i 1987 hadde Sigmund Rekdal betalt ned alt. Men han legger ikke skjul på at det har vært krevende å drive industri i utkanten. Vegstandarden til Rekdal var lenge svært dårlig, det var vanskelig å få lån. Men Møretank klarte seg, Sigmund Rekdal trekker fram dyktige og lojale ansatte som en viktig årsak.

Konkurrerer med de store

Før var det mange produsenter av varmtvannstanker i Norge. Nå er det bare to store pluss lille Møretank igjen. Med full drift er det blitt produsert rundt 3000 varmtvannstanker per år på Rekdal. Det meste av dette gikk til husholdninger. Utviklingen nå går mot stadig mer spesialtanker. Møretank har et godt ord på seg, og det er fremdeles i bruk tanker som ble produsert på slutten av 60-tallet. Kundelista omfatter adresser fra hele landet, det er også tanker fra Rekdal i utlandet. Fra skuffa finner Sigmund fram ei brosjyre for Møretank på russisk.

Også på russisk: Reklame for Møretank på russisk.

– Vi har mange gode kunder, og de aller fleste er flinke til å gjøre opp for seg. Jeg har blitt lurt for mindre beløp, men det svidde mest da jeg tapte 429.000 på ei helg da en grossist i Oslo slo seg konkurs, forteller Sigmund Rekdal.

Høge temperaturer

Det kan blåse ganske friskt på Rekdal, men det er også bygda som flere ganger har blitt registrert som det varmeste stedet i landet. Aldri om sommeren, men februar med over 20 grader er det blitt rapportert om. Og det er ingen lokalpatriot med ønske om å få Rekdal på kartet som måler temperaturen, det skjer helautomatisk og har pågått i 11 år. I 2007 ble innflygingsrutene til flyplassene på Årø og Vigra lagt opp, og det ble satt opp en vindmåler på Rekdal. Man monterte samtidig en temperaturmåler, Rekdal var på kartet som aldri før.

Et lite stykke unna fylkesveg 661 ligger idylliske Rekdal stadion. Den sto ferdig i 1978. og har vært flittig brukt. På Rekdal bor det nå under 200 innbyggere. Viktige møteplasser som skole og butikk er borte. Postkontoret ble nedlagt i 1995, litt seinere var det slutt også for skolen og butikken. Men samtidig er det også tegn til optimisme, flere utlendinger har slått seg ned her. Og Møretank går godt, til gründerens store glede.

– Skulle jeg startet på nytt i dag, hadde jeg nok valgt å etablere meg i Tomrefjord. Jeg har vært litt for mye patriot. Jeg har lyktes ofte, sjøl om jeg av og til har vært en busemann, smiler Sigmund Rekdal, som akkurat nå nyter sol og sommer i feriehuset sitt på den franske riviera.

Varmerekord: Sigmund Rekdal ved målestasjonen på Rekdal i januar i fjor. Da ble det målt 15 grader, varmest i landet.