I slutten av april fikk Farstad Omsorgssenter endelig elsykkelen som de har ønsket seg i flere år. Siden har den omtrent ikke stått i ro.

Ekstremt mye å si

Med den nyinnkjøpte sykkelen kan de 23 beboerne på institusjonen komme seg rundt på kortere og litt lengre turer på en helt annen måte enn før.

– De får opplevelser de ikke har hatt før, leder Katrin Markusdottir ved Farstad Omsorgssenter.

– Mange har kommet seg heim til garden og fått sett på dyra. De kommer seg ut, får frisk luft, får sol. Det er beboere som kanskje ikke har vært ute på tur på lenge, nå kommer deg rundt. Bare det å sitte på sykkelen å kjenne vinden og sola er jo en fantastisk opplevelse for mange, sier Markusdottir, og viser fram sykkelen. Den har en stor sittekasse foran med plass til to passasjerer, som sitter godt og skjermet under sort kalesje og under et regntrekk. Sikkerhetsseler og hjelm er en selvfølge.

– Det er mye enklere å få beboerne opp i sykkelen enn inn i en bil. forklarer Markusdottir, og tror det er mye av grunnen til at sykkelen er i bruk hele tida.

– Den har blitt en kjempesuksess. De driver å tester nå hvor langt de kan kjøre før batteriet må fylles opp.

STIKK UT: Stikk-ut-posten på Stemsvegen er et populært sted for en elsykkeltur.

Kona ga beskjed

Tanken om en elsykkel kom for fire år siden. Men med stramme budsjett var det ingen penger til slike innkjøp, og tanken døde bort. Helt til Palmer Sjåholm i Hustad Menighetsråd fikk nyss om det. Det vil si det var kona Jorunn som hørte om sykkelen det ikke ble noe av, og som ga Palmer beskjed om at her måtte han gjøre noe.

– Det var hun som ga meg beskjed ja, hadde det ikke vært for henne så hadde det ikke blitt noe, sier Palmer.

Han satte i gang, brukte sitt formidable kontaktnett og pågangsmot og startet innsamling. Hos bygdekvinnelag, menighetsråd og pensjonistforeninger. Han fikk Romsdalsbanken til å bidra med 20.000 kroner, og i tillegg hadde omsorgssenteret sjøl loddsalg og fikk inn 8000 kroner. Med litt private bidrag var det til sutt penger nok til å kjøpe sykkelen til 58.000 kroner.

INNSAMLING: Jorunn og Palmer Sjåholm har stått på med innsamling.

Liker fart

En som setter stor pris på en sykkeltur er 98 år gamle Elfrid Farstad.

– Ikke når det blir for mye vind. Men i dag blir det fint, sier Elfrid og inviterer Budstikkas utsendte med på en kjøretur rundt i nabolaget. Ane Elisa Hagset tar styret og pedalene, Budstikka og Elfrid sitter foran. Det går unna bortover gangvegen.

– Jeg liker at det går fort. Men ikke for fort. I begynnelsen var det rart å ikke ha kontroll. Jeg liker å ha styringen sjøl, sier Elfrid.

– Men nå er det helt fint. Hun er flink, sier hun og nikker mot Ane. Først går turen til Stikk Ut-posten ved enden av Stemsvegen.

– Her sitter vi ofte å drikker kaffe, sier Elfrid, mens Ane Elise fører opp turen i Stikk Ut-boka. Etterpå sykler vi til gammelskolen. Og så ned til heimgarden. Sønnen driver den nå.

– Der er garden min, smiler Elfrid.

– Vi hadde 10 kyr. Nå er det 40 melkekyr og hundre ungdyr. Og alle myrene er dyrka opp.

Etterpå sykler Ane oss opp til omsorgssenteret igjen. En 20-minutters tur er nok.

Utrolig takknemlig

– Vi er utrolig takknemlig for alle som har bidratt til at vi har fått dette til, sier Katrin Markusdottir.

Lista over bidragsytere er lang: Farstad, Hustad og Vassenden bygdekvinnelag, Hustad pensjonistforening, Hustad menighetsråd, Fræna Rotaryklubb og Romsdalsbanken. Og noen private bidrag.

– Det er mange som har bidratt. Derfor er det godt å kunne si at sykkelen har hatt ekstremt mye å si for trivselen. Det ser vi allerede.

SUKSESS: Elsykkelen er en suksess, mener både beboerne og per- sonalet ved Farstad Omsorgssenter. Elfrid Farstad er klar for tur.