Romsdals Budstikke er landets tredje eldste dagsavis som fortsatt kommer ut. I år feirer vi 175-årsjubileum. Budstikka har alltid vært en avis som har favnet langt videre enn bare byen. Vi har alltid vært – og vil fortsatt være – en avis for hele regionen. I dag; fra ytterst i Sandøy til innerst i Rauma og Nesset. Og nettopp det å vise fram både byen og distriktene har vært ambisjonen i denne jubileumsutgaven av «Hjerte for Romsdal».

Vi ønsket å gå tett på våre ti dekningskommuner – på Sandøy, Midsund, Aukra, Molde, Fræna, Eide, Nesset, Gjemnes, Vestnes og Rauma. Vise mangfoldet i denne fantastiske regionen. Det har vi gjort ved å følge postnummergrensene. Vi har vært i så godt som hvert eneste av de drøyt 60 postnumrene med gateadresser – med unntak av noen få i sentrale Molde. Vi har møtt trebarnsfaren som fikk slag da han bare var 47 – og som nå viser sin kjærlighet til bygda si med egen bok. Vi har vært på babytreff på Kleive og i dugnadsbygda Mittet. Truffet gründere på Tornes og på Harøya, nytt livet på solsida i Vikebukt, møtt innflytterfamilier som skaper liv i Verma, en tusenkunstner i Gjeldvika, en ung bonde på Kortgarden og en fiskerfamilie på Orten. Vi har vært på hotell, treningssentre, badestrender, bedrifter, barnehager og skoler. Vi har vært ved fjord og fjell. Inne og ute. Møtt folk på jobb – og i fri utfoldelse.

Og vi har opplevd det journalister gjerne gjør når de drar ut og møter folk i stedet for å ta intervjuet på telefon – nemlig at det er fantastisk mange spennende mennesker der ute – som både gjør ting som er verdt å skrive om, og som er gode historier i seg sjøl.

«Det viktigste i verden skjer der du bor» – et slagord som flere lokalaviser har brukt opp gjennom åra. Det er ikke ment helt bokstavelig, sjølsagt – men sannhet er det i det likevel. For det som står oss nært – det som berører oss direkte – engasjerer oss ofte mest. At vi har tilbud vi anser som viktig i nærheten av der vi lever og bor betyr mye. At der er skole og barnehage, nærbutikk, et hus å samles i, kanskje – en hjørnesteinsbedrift. Og står man i fare for å miste noe av dette skaper det ofte stort engasjement. Vi føler tiIhørighet til kommunen vår, men kanskje enda mer til bygda eller bydelen vi bor i.

Regionen har hatt en voldsom utvikling, og de nyeste folketallene viser at det i dag bor 67.281 personer i romsdalsregionen, inkludert Eide og Gjemnes. Nå er vi også i ferd med å få nye kommuner. Eide og Fræna skal snart bli til Hustadvika, og Nesset, Molde og Midsund til nye Molde kommune. Sandøy blir en del av nye Ålesund og flere steder kan kommunegrensene bli justert. Det jobbes med å bygge kommunene sammen – skape nye fellesskap, ny felles identitet. Kommunereformen er noe vi dekker tett – både lovordene og motforestillingene.

Dagens medielandskap er også annerledes enn det var før. Tempoet er høgere, vi publiserer på flere plattformer – og med færre folk. Slik har også prioriteringene våre måttet bli tøffere. Hver sak bør angå flest mulig, ha breiest mulig appell. Vi skal dekke de store sakene fra de tunge stoffområdene. Samferdsel, politikk på ulike nivå, rett og kriminalitet. Skole og oppvekst. Omsorgen for de eldre. Vi dekker de store utbyggingssakene, de viktigste næringslivsnyhetene og vi dekker idretts- og kulturhendelser – der de som engasjerer flest ofte får størst plass.

Derfor må vi kanskje litt oftere nå enn før si nei. Prioritere bort. For det skjer mer i vår region enn vi rekker over. Vi får av og til kjeft når vi ikke dukker opp. Det er til å forstå. Det viktigste i verden skjer jo der du bor. Og vi innrømmer det gjerne – det føles litt leit når den skuffa telefonen kommer, for vi skulle gjerne vært enda flere steder.

Derfor har arbeidet med denne artikkelserien vært befriende. Vi har ikke tenkt mye på hva vi må – men desto mer på hva vi vil. Eneste kriterium; vi skal ha vært overalt. Resultatet, synes vi, er blitt et levende magasin som abonnentene får i postkassa 1. juni. Med et mangfold av steder og folk. Langt flere enn «de vanlige» som ofte synes i spaltene.

Kanskje finner du naboen din i en av de over 60 sakene i denne serien. Eller nærbutikken. Eller idrettslaget. I alle fall tror vi du vil se noen du kjenner. Og forhåpentlig har vi vært like i nærheten av der du bor.

God lesning!

Elfrid (98) i farta med el-sykkel på Farstad – Dette er perla vår! Fikk applaus for at de flyttet tilbake til bygda Et ørlite paradis av en miljøhage Det går som regel varmt for seg på Rekdal Ikke helt A4 – men nå får han bygge hus Låven «alle» snakker om Nå åpner de lefsebakeri – Da jeg bodde i Bergen og førsteslåtten nærmet seg, kriblet det alltid litt i kroppen Løpingen har blitt en livsstil Fikk kraftig hjerneslag som 47-åring - nå skal Ola Edvin gi ut bok om Raudsand – For meg er ikke motivasjonen å tjene mye penger, men å kunne bidra til et bedre miljø Fant vegen hjem til kjøkkenet Om Bygdaheim: – Dette hadde vi aldri fått til dersom folk ikke stilte opp Blir du frista av en pose taregull? Renate og Joar vil etablere grønsakshage i sjøen Stroopwafels frå Harøya har tatt heilt av – Ei katastrofe om Andersgardsløa på Husøya hadde forsvunne Bor i Vestnes med adresse Vågstranda Sandeventyret i Vistdal: Milionene ruller inn Byparker for rekreasjon, ro og fred – Satser på å bli en av dem som overlever omstillinga Slik skal barn av flyktninger bli raskere integrert og gis muligheter på lik linje med andre barn Spleiselag gir smil på hjul Stortrives i livet på solsida – Sårt tiltrengt modernisering Bygda der alle stiller på dugnad Fireåringer på rød løper til egen premiere – Det blir spennende i hagen i år Den nye fiskarbonden på Orten Stålkontroll i Flemma i 67 år Gapahuken har blitt et fast samlingspunkt i nabolaget: – Totalt 60 personer kan sitte tørt Fylkets minste ferjerederi krydrer sommersesongen med nye opplevelser Det handler fortsatt om nærhet Klar for ny sesong i hytteparadiset Spennende valgfag ved Batnfjord skule: Bruker skoletida til å hjelpe andre Kaisa – en ekte besøkshund – Det er ikke vanskelig å få til noe i Måndalen, utenom skolen, da Naturglad barnehage – lykkelig som liten Kvar laurdag, året igjennom, steiker damene på Sandøya vaffelhjarte til inntekt for nærbutikken sin Erstattet to bedehus med nytt forsamlingshus Kniver om kvinnene: – Jeg har alltid likt sånt arbeid