I Molde blir vi flere, det samme skjer i våre nabobyer Ålesund og Kristiansund. Tilstøtende nabokommuner opplever også vekst i folketallet. Men for mange distriktskommuner er utviklingen helt motsatt.

I Norge sett under ett, er tallene tydelige. Folketallet øker i sentrum, synker i distriktene. Fem fylker fikk færre innbyggere i første kvartal: Sogn og Fjordane (-161), Hedmark (-100), Finnmark (-73), Oppland (-30) og Telemark (-5). Færre fødsler og flere døde ga oss i årets tre første måneder det laveste fødselsoverskuddet i Norge på 33 år, men innvandringen sørger for befolkningsvekst.

Framskriver vi utviklingen vil det i 2060 være dobbelt så mange pensjonister som i dag. Mens vi får færre barn og blir stadig eldre. – Dette kommer til å treffe Norge som et snøras, helt uten kontroll, sier dekan og siviløkonom Erlend Bullvåg ved Nord universitet, til E24. Han har jobbet med nærings- og samfunnsanalyse i en årrekke, og advarer: – Dette vil ramme vår samfunnsorganisasjon inn i kjernen. Hvem skal ta seg av våre eldre og omsorgstrengende, og vårt næringsliv? spør Bullvåg.

En slik utvikling vil tvinge våre politikere og vi velgere til å ta stilling til flere krevende spørsmål. Som for eksempel:

  • Skal vi jobbe mer og stå lengre i arbeidslivet?

  • Skal vi øke innvandringen?

  • Skal vi betale mer for omsorg og velferd sjøl?

  • Vil vi godta betydelig skatteøkning for å ivareta velferds- staten?

  • Skal staten økte barnetrygd og andre sjenerøse velferdsordninger for å oppmuntre til at flere velger å få barn?

Norge står framfor store utfordringer, men er likevel heldig stilt. Selvfølgelig på grunn av oljefondet. Men også fordi vi har bygd ut velferdsordninger som gjør at norske kvinner i europeisk målestokk fortsatt får mange barn. Innvandrerne som kommer til Norge er relativt unge. Og vi holder oss unge og friske stadig lengre.