Tirsdag formiddag rundt kl. 10.30 ble det brudd i kablene for strøm, telefon, data og varme på sjukehusområdet på Hjelset, etter en graveglipp fra entreprenøren for infrastruktur.

Berit Kalgraff er avdelingssjef i avdeling for sjukehuspsykiatri Nordmøre og Romsdal, der tre seksjoner på Hjelset fortsatt er i funksjon, og skal være det til SNR åpner i 2022.

– Dette er en uheldig hendelse for oss, absolutt. Men heldigvis har driften gått bra for pasientenes del, forsikrer Kalgraff til Rbentt.

– Det som er kritisk for oss, er når strøm og datanettverk faller bort, sier hun.

Faller datanettverket ut, settes blant annet pasientjournaler, sikkerhetsalarmer og telefonlinjer ut av drift.

– Da må personalet være ekstra observante og passe på at pasientene har det bra, sier Kalgraff.

Hun sier at seksjonene har et datanødnett som ble koplet inn. Man fikk da tilgang til viktig pasientinformasjon, men på en mye mer tungvint måte.

Kl. 15 var både strøm, datanettverk og telefonlinjer tilbake. En restart vil bli gjennomført for å sikre at alle system fungerer som de skal.

– Både elektrikere og folk fra Istad Fiber var raskt på pletten. Reparasjoner ble igangsatt med én gang, sier Kalgraff.

- Hvordan har man merket kabelbruddet i drifta?

– Tilbakemeldingene fra seksjonene er at de har håndtert dette greit. Vi har ikke noe medisinsk-teknisk utstyr som kan rammes, men slikt som kaffetraktere virker jo ikke. Det er ikke meldt om noen hendelser knyttet til kabelbruddet.

Fullt belegg

Det var tirsdag nesten fullt i de to paviljongene på Hjelset, der 27 døgnpasienter utgjør fullt belegg.

21 pasienter i den grønne A-paviljongen var uten strøm mellom kl. 10.30 og ca kl. 15 tirsdag. De berørte var 12 pasienter i seksjon Akutt psykisk helse og ni i seksjon Rehabilitering psykisk helse.

Kabelbruddet rammet imidlertid ikke de fem pasientene i seksjon for alderspsykiatri, i den gule B-paviljongen.

– For varmen sin del, var det greit at dette skjedde akkurat i dag. Lokalene har radiatorer, da går ikke temperaturen så raskt ned, sier Kalgraff.

Kjøkkenet på Hjelset er også i drift, men Kalgraff oppfattet situasjonen slik at det ikke ble rammet.

Kabelbruddet skjedde ved A-paviljongen.

Byggestart i november

Som kjent er sjukehusområdet på Hjelset et stort anleggsområde for tiden. De fleste av de gamle bygningene er revet, og entreprenør for infrastruktur bygger nå veger og plasser for å legge til rette for byggestart for nytt sjukehus i november.

Faller datanettverket ut, settes pasientjournaler og sikkerhetsalarmer ut av drift. – Da må personalet være ekstra observante og passe på at pasientene har det bra, sier Kalgraff. Et nøddatanett kobles da inn, men gir mye mer tungvint tilgang til pasientinformasjon.