MOLDE: Forrige uke ble mannen i 30-åra funnet skyldig av Romsdal tingrett for overgrepet som skjedde for rundt to år siden.

Han ble anmeldt etter en fest i Molde i 2016, der han hadde seksuell omgang med ei kvinne som ikke var i stand til å motsette seg handlingen.

Felt av egen film

Da saka gikk i Romsdal tingrett i april, erkjente han handlingen, men hevdet at det var frivillig fra begges side.

Det trodde ikke tingrettsdommer Eli Brusdal og meddommerne på.

Mannen hadde filmet det som skjedde, og på videoen var det åpenbart at kvinna ikke var i stand til å samtykke på grunn av at hun sov og/eller var ruset, konkluderer dommen.

Kjente hverandre

Mannen og kvinna var i samme omgangskrets og hadde ved noen anledninger tidligere hatt frivillig seksuell omgang, også i forkant av festen.

Dette mente mannen talte for at hun var positiv til det han gjorde mot henne, sjøl om det var langt utover det hun tidligere hadde satt grenser for.

Fryktet for overdose

På festen ble det inntatt flere narkotiske stoffer, og den tiltalte mannen fortalte i retten at han på et tidspunkt fryktet for venninnas liv da han ikke fikk kontakt med henne.

På videosnuttene som ble spilt av i retten viste kvinna heller ingen tegn til å være våken, slår retten fast.

Mannen forklarte imidlertid at personer som er ruset på GHB (narkotisk stoff) kan gå fra djup søvn til våken tilstand fra det ene øyeblikket til det andre, derfor hadde han et tidligere samtykke i behold.

Bør ha samtykke

Da retten behandlet skyldspørsmålet kom den fram til at handlingene han utsatte henne for ikke var å regne som frivillige handlinger innenfor et forhold, men tvert imot voldtekt etter straffeloven.

Etter festen hadde han fortalt henne at han hadde noe på film, men kvinna husket ingenting fra natta. Da hun fikk se videoen noen dager etter, reagerte hun med fortvilelse og følte seg svært krenket da hun aldri hadde samtykket til dette.

Mannens forklaring om samtykket og at hun var «delvis våken» framstår oppkonstruert, skriver retten, fordi han tidligere forklarte til politiet at kvinna sov.

– Ikke falsk anmeldelse

Mannens forsvarer, advokat Arve Ringsbye, viste til at kvinna kunne ha et økonomisk motiv for anmeldelsen, men dette trodde ikke retten på.

«Det har ikke kommet fram noe som tilsier at hun hadde grunn til å inngi en falsk anmeldelse», heter det i dommen, som idømte mannen å betale henne 150.000 kroner i oppreisningserstatning.

Retten viser til at han utsatte kvinna, som allerede var i en sårbar livssituasjon, for en grov krenkelse. At overgrepet ble filmet, utgjør en ekstra belastning.

Ifølge retten er det trolig ikke spredt på nettet eller til andre, slik det er tilfelle i en del andre liknende saker, siden han raskt ga minnekortet til henne.

Fikk strafferabatt for sommel

Normalstraffen for voldtekt er fire års fengsel.

Saka ble liggende hos politiet ferdig etterforsket fra juli 2016 til januar 2017, før den ble sendt statsadvokaten for tiltale – som returnerte den til politiet for flere etterforskningsskritt.

Seinere tok det fem måneder fra saka kom til retten til den kom opp. «Liggetida» er ikke lang nok til et brudd på Den europeiske menneskerettskonvensjonen (EMK), men har utvilsomt vært en påkjenning for tiltalte, heter det.

Sammenlagt med noen narkotikadommer fikk mannen til slutt 3,5 års fengsel. Dette vil bli anket, opplyser forsvareren.

– Anken vil gå på skyldspørsmålet, sier Ringsbye til Romsdals Budstikke.