MOLDE: Det sier senioringeniør Kristin Eide ved Miljøvernavdelinga hos Fylkesmannen. Hun ble ikke overbevist av de ferdige skissene for det nye Torget i Molde til 25 mill. kroner, derav en kunstskulptur til 1,6 mill. kroner:

– Det blir en utfordring å forme torget slik at det kan vises til som leikeareal når nye fortettingsprosjekt kommer i sentrum fremover, sier Eide til Romsdals Budstikke.

Må prioritere bru og molo

Status på leik i Sjøfronten-prosjektene per mai 2018 er nevnte skulptur for leik på Torget, som skal stå ferdig i desember 2019.

Først spleiser kommunen på en park med leikeapparat som Brunvoll setter opp i høst nedenfor Brunvollkvartalet.

På andre siden av elva, i Sjøfronten 3, er imidlertid park og flere leikemuligheter utsatt flere år, da Sjøfronten 3-pengene må gå til dyrere molo og bruer.

Administrasjonen har tidligere vist til at mer leik kan inn i Sjøfronten 2, området mellom Torget og elva. Der starter planleggingen nå, med kostnadsoverslag på plass først i 2020.

– Sender bort ungene

Prioriteringen gjør fagsjef Jon Ivar Eikeland i Miljøvernavdelinga litt oppgitt:

– Det er bra med leikeplass i parken ved Brunvoll, men at ungene må helt bort til Brunvoll for å leike, er ikke rett. Både de og foreldrene vil jo være «der det skjer», sier han.

Leikeplassen ved kirka vurderer fagfolkene som for støy- og trafikkutsatt.

– Generelt tenkes det for snevert om leikeplasser, siden de også skal fungere som et møtested for alle. Samspillet mellom barn, voksne og eldre er viktig. Hvis folk ikke har noen steder å gå og møtes, er det noe som blir feil med hele lokalsamfunnet, påpeker Eikeland.

Eide trekker også fram at Molde har en aldrende befolkning i vente. Mange av dem bor sentrumsnært og vil ha glede av møteplasser som også er tilrettelagt for barn.

– Se til Køben!

De to viser til København og Malmö, som har mange element i byene som stimulerer til leik og fantasi for mange aldre.

– Mulighetene for hva man kan få til er enorme. Mennesket må settes i sentrum: Hva er behovet? Har man ikke god nok kunnskap i administrasjonen i en kommune, kan man be ansatte i skolen og barnehagene om råd, påpeker de to.

– Det er svært viktig at det nye Torget i Molde innfrir barn og unges behov for et samlingssted og trivelig møtested, sier Eikeland.

Bør lage kart over leikeplasser

Fylkesmannen har i flere år hatt barn og unges oppvekstvilkår på agendaen i prosjektet «Betre Oppvekst». Derfra kommer også den nye Leikeplass-veglederen, som omtalt i RB.

Samtidig ser de som høringspart i plansaker at bykommunene sliter med å oppfylle egne krav til leik i sentrum.

Gjestestova-saka ble nylig vedtatt med høgere kvalitet på nærleikeplassen, men en planlagt ombygging av Hamnegata 39 til åtte leiligheter på bussholdeplassen møter nå samme utfordring: Utbygger greier ikke å oppfylle krav til uteareal og leik på egen grunn.

Kommunen gir dispensasjon – og Fylkesmannen og fylkeskommune vurderer nå å klage.

– Vi har troen på at Molde kommune på sikt vil sørge for flere leikeplasser i sentrumsområdene. Større kvartalsleikeplasser kan gjerne vurderes og planlegges når kommuneplanen rulleres. En plan over hvor større leikeplasser skal være kan føre til at kommunen utruster areal den allerede eier, eller slår til når areal blir til salgs, påpeker de.

– Dermed kan også krava til leikeplasser i nye utbygginger innfris mye lettere! sier Eide og Eikeland.

– I dag viser utbyggerne til en del parker i sentrum, som ikke er leikeareal nå, sier Eide.