Det er feltarkeolog Susanne Busengdal (30) fra Stordal som sier dette. Hun graver og pirker for fylkeskommunens kulturvernseksjon. De siste ukene har Susanne og en kollega utført arkeologiske registreringer på Tangen, ikke langt fra Aukra ferjekai. Dette i forbindelse med de store bruplanene som foreligger for å gi Gossen fastlandsforbildense over det vakre Kjerringsundet.

Har varslet kommunen

Og det er gjort funn. Veldig store funn. Arkeolog Torill Einara Nerbøvik har varslet ledelsen i Aukra kommune om at de «har kommet borti noen utrolig interessante og unike krigsminner fra andre verdenskrig».

Romsdals Budstikke dro til Tangen onsdag formiddag. Vi fikk se noen ganske massive funn som er av langt nyere dato enn hva feltarkeologene vanligvis finner. Blant annet er det gravd fram flere støpte kanonstillinger, den største med en diameter på 12 meter. Enda mer spesielt er det at arkeologene fant en diger bunker og en litt mindre en. De har ikke greid seg med teskje på dette oppdraget, for å si det forsiktig. Her har gravemaskina vært i aksjon. Og er det fortsatt.

Som en unge på julaften

– Det er det første kystartilleriet på Gossen som nå er gravd fram. Et veldig spesielt funn. Det er ikke mye steinalderpreg over dette. Det var litt av en opplevelse da vi gravde fram åpningen til den største bunkersen. Da fikk man tilbake den følelsen man som barn hadde på julaften, ler Susanne Busengdal.

Kollega og prosjektleder Torill Einara Nerbøvik skriver i en e-post til Aukra kommune at krigsminnene som nå er gravd fram, sammen med de man allerede kjenner til fra Aukratangen, danner et helt unikt kulturhistorisk miljø. Her er det kunnskap og historie som er særdeles viktig å ta vare på for ettertida.

Hun påpeker at Aukra kommune fra før av har vist stor interesse for å ta vare på krigsminner, og man regner med å komme fram til en fornuftig løsning også i dette tilfellet. Sammen skal man finne ut hva som skal tas vare på, og ikke minst hvordan en kan formidle historien bak funnene.

– Egentlig er vi på jakt etter funn som er eldre enn 1537, men her har vi i stedet gjort store funn fra tidlig på 1940-tallet. Fra før av er det flere gravrøyser fra bronsealderen bortom her. Og så har vi gjort noen mindre steinalderfunn de siste ukene. Arbeidet her er nå i ferd med å avsluttes. Det har vært utrolig spennende uker på jobb. Jeg har ikke vært med på lignende funn, sier Susanne Busengdal.

Det er satt opp gjerder rundt bunkerene. Det blir snarlig en befaring på funnstedet, der representanter fra Aukra kommune og arkeologene skal diskutere hva man skal gjøre videre.