Like etter klokka 21.00 melder Møre og Romsdal 110-sentralen at gress- og lyngbrannen nå er under kontroll, og at helikopteret avslutter sin innsats og returnerer til base. Etterslukking er iverksatt. Molde brannvesen har nye mannskaper på veg ut, og blir på stedet i natt sammen med sivilforsvaret. Området vil bli overvåket i hele natt, melder 110-sentralen via Twitter.

Den første meldinga om brannen kom i 16-tida tirsdag ettermiddag. Det brant i området ved Rød på Gossen, og brannen var stor, spredte seg raskt og ute av kontroll. Området hvor det brant er på flere hundre meter.

Vinden har gjort slukkingsarbeidet utfordrende. Flere ganger har vinden snudd, og dreid brannen i ulike retninger.

Kjent brannårsak

Politiets innsatsleder på stedet, Pauli Løchting, bekreftet overfor Rbnetts reporter på stedet, Gunn E. Aarønes, at årsaken til brannen er kjent.

– Jeg kan bekrefte at det startet med bålbrenning ute av kontroll, sier Løchting.

Ved 16.50-tida meldte politiet via Twitter at de også rykket ut for å bistå brannvesenet, det samme gjorde Molde brannvesen.

Da Rbnett tok kontakt med operasjonssentralen ved Møre og Romsdal politidistrikt like over 17.00, var det fremdeles ikke kontroll på gress- og lyngbrannen.

– Brannen sprer seg fremdeles, men mot ubebodd område. Det er foreløpig ikke umiddelbar fare for at spredning til bebyggelse, men vi kan ikke utelukke det. Brannen har spredd seg raskt, fra bebodd område og inn i et skogs- og myrområde, sa operasjonsleder Sindre Molnes.

Han fortalte at det var kalt inn ekstraforsterkninger og at sivilforsvaret var på stedet.

Skogbrannhelikopter på stedet

Et skogbrannhelikopter ankom Gossen like etter klokka 19.00, for å bistå i slukkingsarbeidet. Politiet opplyste via Twitter at brannvesenet har fått bistand fra brannmannskapet på Nyhamna.

110-sentralen Møre og Romsdal opplyser til Rbnett at det ei stund var fare for spredning til et gardsbruk i nærheten, men at brannvesenet skal ha grei kontroll på stedet. Brannen har ikke spredd seg til bebyggelse.

Ved 18.40-tida får Rbnett opplyst fra brannmannskaper på stedet at vinden har snudd, og at lokasjonen for slukkingsarbeidet endres. Vinden skal dreie brannen inn mot Hauglandet på Gossen, hvor det skal ligge et gardsbruk.

– Vinnen har snudd, og går nå i mer østlig retning. Det er fremdeles ikke noen umiddelbar fare for at bebyggelse vil ta fyr. Brannen er på vei bort fra området med tettest bebyggelse, men det er bebyggelse på alle kanter. Områdene rundt husene vannes for at det ikke skal være brennbart, sier operasjonsleder ved Møre og Romsdal politidistrikt, Sindre Molnes.

30 til 40 personer driver slukkingsarbeid i terrenget

Ifølge Frode Myre i Molde brannvesen befinner det seg nå mellom 30 og 40 personer ute i terrenget og bedriver slukkingsarbeid. Han forteller at de nå følger en plan for hvordan brannen skal begrenses.

Myre forteller til Rbnetts reporter på stedet, Gunn E. Aarønes, at det fremdeles er krevende som følge av vinden. De arbeider nå med å avgrense brannen slik at den ikke krysser grusvegen over til Hauglandet.

– Bønder har gått med møkkaspredere og dumpet møkk langs vegkaten for å tilføre fuktighet og dempe flammene ved vegen, forteller Rbnetts reporter.

– Jobbe gjennom natta

Rbnett snakket med Møre og Romsdal 110-sentralen like før klokka 21 tirsdag kveld.

– Helikopteret og sivilforsvaret jobber med å slukke i ytterkantene for å hindre at brannen sprer seg. For 20 minutter siden dro helikopteret for å fylle mer drivstoff. Det er også oppretter et depot på Molde brannstasjon, og mannskap fra Kristiansund brannvesen er i beredskap på Molde brannstasjon, siden mannskapet på Molde kommer til å jobbe på Gossen utover natta, opplyser 110-sentralen.

Selv om brannen nå er under kontroll gjenstår det fremdeles mye arbeid.

– VI må gå over hele det store området på flere hundre meter å sjekke. Det er myrlandskap, og myr er som kjent torv, et gammelt fyringsprodukt. Der kan det ligge å ulme. Kommer det da litt vind, så er det i gang igjen.