I januar begynte ei ny ordning på skolen i Tresfjord. Etter å ha hatt en dag med varmlunsj i mange år, begynte de i stedet med at elevene smører seg mat i kantina hver eneste dag. Vi er innom en torsdag. På buffeten står ost, skinke, egg, smør, syltetøy, agurk, tomat med mer og elevene smører på det de vil ha. Rundt ett bord sitter en flokk jenter på åtte og ni år.

Lærer å smøre mat

– Kjempebra, sier de om ordninga. Mindre stress om morgenen og at man lærer å smøre mat nevnes som argumenter.

– Og så slipper man å være uten mat, slik man var før om man glemte matpakka, sier Emilia.

– Før spiste jeg to brødskiver på matpakke. Nå kan jeg spise fem og seks, sier hun.

Jentene fastslår tilfreds at de går på verdens beste skole.

Kjemper for å beholde skolen

Helen Lindset i FAU, én av tre i skolematkomiteen, er også på skolen denne lunsjen.

– Det har vært mye snakk om nedlegging av skolen. Nå sist før jul. Vi må bare bygge på det vi kan bygge på og bruke de mulighetene vi har, sier Lindset og forteller at foreldre, elever og lærere var positive fra starten. Skolen har fått mye oppmerksomhet i ulike media for den utradisjonelle skolematordninga. Noe av inspirasjonen til den fikk de fra matordninga på Vike Montesorriskule. Foreldre ble spurt om de ville betale 100 kroner per barn i måneden. Det synes alle var greit. Vi går ikke i pluss, men det går rundt, forteller Lindset.

Gode rutiner

De har laget gode rutiner det er enkelt å følge.

Om morgenen kommer elevene som har ansvar litt tidlig for å skjære opp agurk og koke egg.

– Også da skal det være en forelder her, forklarer Lindset og sier de også har fått litt drahjelp fra det lokale næringslivet.

– Vi kan hente oss Ridderost hos Tine når det er tomt og Spar-butikken her har vært veldig behjelpelige. Av og til får vi sponset brød – og de skjærer opp 20 brød for oss hver mandag, sier hun. Små justeringer er gjort siden starten og det kan også være snakk om å videreutvikle det slik at også melk og juice inngår. Nå har elevene ordinær skolemelkordning.

– Fantastisk initiativ.

Lærer Sigrun Sætre er også i kantina. Hun skryter av opplegget.

– Elever som kanskje pirket borti ei brødskive før, spiser nå både to og tre, forteller hun. Hun mener også å ha erfart at elevene har et jevnere humør gjennom dagen etter at ordninga ble innført.

Gabriel, Eirik og Elias har hatt ansvar og har vært noen minutt tidligere enn de andre. Etter måltidet er det rydding av pålegg og oppvask på programmet.

– Jeg begynner på ungdomsskole til høsten, men håper ordninga fortsetter for skolen, sier Eirik (13).

Rektor Inger Marie Urkedal forteller over telefon at hun også har kjøpt seg inn i ordninga og smører seg lunsj i kantina.

– Vi har ikke drevet undersøkelser på resultater, men elevene sitter lengre og koser seg og virker roligere, sier hun.

– Dette er et fantastisk initiativ fra foreldre som vi er veldig glade for.

Helen Lindset i FAU er en av tre foreldre i skolematkomitéen. Foto: Ragnhild Bakke
Buffet med diverse pålegg der elevene smører på seg mat etter eget ønske. Foto: Picasa Ragnhild Bakke