Murad fra Jordan åpnet spisestedet Petra i Romsdalsgata for halvannen måned siden. Navnet er inspirert av oldtidsbyen Petra hjemlandet. Murat er fullt klar over at tidligere spisesteder i det samme lokalet ikke akkurat har vært en braksuksess. Sist var det en asiatisk hurtigmatrestaurant som måtte gi opp driften, før det var det en thairestaurant som heller ikke fikk det til. Men når man kommer fra Jordan så vet man forhåpentligvis hvordan.

Ukuelig optimist

– Det er opp til meg sjøl. Jeg er ukuelig optimist. Dette skal jeg få til. Men det vil ta tid. Folk kommer ikke strømmende hit av seg sjøl. Jeg må servere så god og spennende mat at jungeltelegrafen begynner å reklamere for meg. Hittil har jeg hatt det jeg vil kalle prøvedrift. Jeg må finne mitt konsept og finne ut hva folk vil ha, sier Murad Mukhaimar til Romsdals Budstikke.

Han har bodd i Norge/Molde i sju år. Han forteller at han kom hit med en euro. Murad har prøvd seg på ganske mange jobber, forklarer han. Han understreker at det siste han vil er å bli avhengig av det norske velferdssystemet. Murad mener også at han har lært såpass godt norsk fordi han bevisst har jobbet med å integrere seg sjøl. Kommet seg ut i lokalsamfunnet. Blitt kjent med folk som snakker norsk.

Språket er nøkkelen

– Da jeg kom hit visste jeg at nøkkelen var å lære språket. Det er fortsatt veldig vanskelig å lære norsk, men nå kan jeg ganske mye. Nok til å starte mitt eget serveringssted, ler jordaneren, som har gjort en kjempebra oppussingsjobb. Lokalene er fine som bare det. Også kjøkken og kjølelager ser strøkent ut.

På skiltet utenfor spisestedet i Romsdalsgata står det «pizza og burgers». Men skiltet kan være litt misvisende, vedgår Murad, for på menyen hans er det så mye annet. Romsdalsgata er den mest internasjonale gata i Molde, og menyen reflekterer det.

Falafel og hummus

– Falafel og hummus er bestselgerne her. Alt skal lages fra grunnen av. Begge deler er supersunn vegetarmat som kommer fra Midt-Østen. Det er mange som liker vegetarmat. Det går mye i take-away. Så lager jeg selvsagt burgere og pizza. Men også indisk kebab og indisk masala. Mitt konsept er hjemmelaget internasjonal mat fra en rekke land. Kun ferske råvarer og alt laget fra grunnen av. Jeg elsker å lage god mat. Men jeg har også jobbet med renhold, som snekker, i butikk og så videre.

Murad er som sagt optimist. Det har ikke vært den helt store trafikken til nå. Men våren og sommeren står for tur. Han har ekstra gode priser til studenter og skoleelever. Og snart kommer turistene. Murad trekker også fram Brunvollkvartalet. Han vil ikke gå med på at Romsdalsgata ikke er godt egnet for å drive spisested.

GOD PÅ HUMMUS: Murad Mukhaimar tilbyr flere vegetarretter, som spesialiteten hummus. Og falafel. Foto: Bjørn brunvoll