MOLDE: Ferske tall over kriminalitetsbildet i Molde, målt i antall opprettete straffesaker, viser en stor økning i overgrepssaker, vold og narkotika.

Antall narkotikasaker lå i 2013 på 85, og økte til 100 i 2014. Deretter sank tallet i flere år, med rekordlave 30 i 2017.

I 2018 har politiet opprettet 61 saker i løpet av årets tre første måneder, men ifølge politistasjonssjef Per Karstein Røv er det ikke omfanget som øker:

– Det går mest på politiets innsats og i noen grad prioriteringen til de som «jobber ute», for det er i stor grad ordensavdelingen som kommer over slike typer saker, forteller Røv.

Han påpeker at «narkotikamiljøet» i Molde omfatter mange flere personer og flere typer miljø enn «sliterne» på gata:

– De er bare en liten del.

Flere overgrepssaker

Etterforskningsleder Kjell O. Moen forteller at det er de alvorligste og mest kompliserte sakstypene som øker mest.

På tre måneder i 2018 er det opprettet 11 sedelighetssaker. Fra 2015 til 2017 var tallet 4 hvert år.

– Det er voldtekt og grove seksuelle overgrep, blant annet mot barn. Per i dag jobber vi med 17 slike saker. At 11 er opprettet bare i år, er høgt. Det er saker som utfordrer oss på både ressurser og kvalitet, forteller Moen.

– Skyldes det at en større andel meldes til politiet eller at det er flere overgrep i samfunnet totalt?

– Bedre samarbeid med f.eks. voldtektsmottaket på Molde sjukehus, SMISO, krisesenteret og et nytt støttesenter for kriminalitetsutsatte hos politiet, gjør det nok lettere å avdekke og anmelde saker. Vi ser også at ungdom er utrolig oppegående til å ta ansvar for andre som har opplevd ting og vet hva de skal gjøre, sier Moen.

Han ser likevel en vesentlig økning i reelle saker fra nettet:

– Det har blitt flere nettovergrep. Sosiale medier har blitt en ny arena for de som vil begå overgrep med vold og trusler.

Bekymret for vold og rus

Tallene på voldshendelser i 2018 bekymrer også politiet.

Fra 31 voldssaker i hele 2017 er det 46 saker på tre måneder i 2018.

Blant dem er økt bruk av kniv i narkotikamiljøet i Molde.

– Vi så det nylig i en knivsak som var oppe i retten. Med innslag av vold, psykiatri og rus blir risikoen for alvorlige skader meget høg, sier Moen.

Personene er også litt yngre, og det er mer psykiatri, slik politiet i Ålesund melder om.

– Dette er noe vi snakker med barnevernet og psykiatrien om, sier Moen.