Gjemnes kommunestyre skulle tirsdag avgjøre om de nå skal gå i forhandlinger med naboene Molde og Kristiansund om sammenslåing - eller sitte stille i båten til departementet sier sitt ja eller nei til grensejustering for indre. Rådmannen innstilte på å forhandle nå.

Vant fram med 16 mot 1

Etter en viss debatt, vant Sp fram med sitt motforslag om IKKE å forhandle nå, men vente på avgjørelsen i Kommunal- og moderniseringsdepartementet. Sp fikk massiv støtte til sitt forslag, med 16 mot Hogsets ene stemme.

- Hvorfor valgte du som den eneste å støtte rådmannens forslag, Hogset?

– Det var relativt kostnadsfritt å stå på det standpunktet, og det vil uansett ikke endre noe på utfallet av saken, sa Hogset i pausen etter avstemning i saka.

Og:

– Jeg ønsker å være konsekvent i saka, og støtte forhandlingslinja, uavhengig av om departementet sier ja eller nei til grensejustering for indre.

– Hvis det etter hvert blir forhandling med naboene – i hvilken retning ønsker du å gå?

– Venstre som parti har ingen sterk mening om det. Men jeg ble jo valgt inn etter en velgeraksjon i ytre Gjemnes, og føler meg moralsk forpliktet på det. Men uansett om flertallet etter hvert går i retning Molde eller Kristiansund, vil det komme søknader om grensejustering motsatt veg.

Tror på nordmørsløsning

Hogset vet ikke hva folkeflertallet i Gjemnes vil mene i en avstemning om sammenslåing i framtida:

– Det eneste vi har å holde oss til, er innbyggerhøringa fra 2016. Det hadde sterkt flertall i ytre for Nordmøre, i indre for Molde, mens resten av kommunen var delt omtrent på midten. Så hvis indre ender med å gå til Molde, blir det nok flertall i resten av kommunen for Nordmøre, tror hun.

Ikke behov for å markere

Bjørnar Danielsen i Ap er en forkjemper for at indre Gjemnes skal få gå til Molde, og har markert det standpunktet i tidligere møter. I kommunestyret tirsdag valgte han – og andre støttespillere – å støtte flertallet.

– Hvorfor støttet du flertallet i denne avstemningen?

– Jeg hadde egentlig ønsket at vi startet forhandlinger med en gang. Men når det ligger an til en avklaring om tre uker, så jeg ikke noe poeng med noen markering nå. Det vi eventuelt ville fått gjort på tre uker, tror jeg ikke gjør den store forskjellen.

Bjørnar Danielsen (Ap) fra Angvik støttet flertallsforslaget. Foto: Marit Heiene
Kun Heidi Hogset (V) støttet forslaget fra rådmannen om å gå i forhandlinger med nabokommuner nå. Foto: Marit Heiene