Redningsskøyta «Mærsk», som har vært operativ siden 2008, og delvis har base på småbåthavna på Tornes, har de siste dagene blitt utsatt for hærverk og tjuveri. Natt til torsdag ble det stjålet dieselkanner, natt til fredag forsvant bensinkanner, og mandag ble det oppdaget at det var gjort hærverk på redningsskøyta.

– Hvert minutt teller

Tau, brannslanger og lensepumpe var dratt utover, dreggen var kasta på land og begge de to diesellokkene var åpne, noe som gjør at innholdet i drivstofftanken må sjekkes.

– Dette er skikkelig alvorlig, og kan potensielt sette oss ut av spill. I verste fall kan det stå om liv. Vi har brannberedskap på Bjørnsund, vi skal frakte politifolk når ferjene ikke går, og vi skal redde folk i havsnød. Hvert minutt teller, sier Frode Aleksandersen, operativ leder i RSRK Aukra.

Tidligst operativ onsdag

Resultatet er at «Mærsk» må på verksted, og tidligst er operativ onsdag, opplyser Malene Haukås, leder for RSRK Aukra.

– Jeg er lei meg for at folk ikke har mer respekt for utrykningsfartøy. De nærmeste redningsskøytene er i Ålesund og Kristiansund, og det tar tid å komme seg til vårt område derfra. Dette er grovt hærverk, og vi oppfordrer alle som kan ha sett noe om å melde fra til politiet, sier Haukås.

Bekymret politi

Anmeldelse av de to drivstofftyveriene ble gjort lørdag. Mandag måtte de atter anmelde ugjerninger mot redningsskøyta etter at bestmann Jostein Eikrem oppdaget hærverket. Politibetjent Bjørn Melby ved Molde politistasjon sier at de ser alvorlig på saka.

– Vi har opprettet sak. Det er bekymringsfullt at noen fikler med redningsskøyta. I verste fall kan det få store konsekvenser, sier Melby.

– Har dere spor å gå etter?

– Vi har forsøkt å sikre DNA-spor, og har tatt bilder, sier Melby.

Vil ha opp kamera

Havnesjef Sigmund Håseth på småbåthavna er ikke imponert over det han mener er tankeløs virksomhet.

– Dette er gjort av noen som ikke har forståelse for arbeidet redningsskøyta gjør, sier han.

Redningsskøyta «Mærsk» ligger omtrent halve tida gjestebrygga på Tornes, resten av tida på Aukra. På Tornes er brygga ulåst. Malene Haukås forteller at det kommer til å bli satt opp kamera.