Jeg har strikka og hekla så lenge jeg husker. Min første dåpskjole heklet jeg på ungdomsskolen. Og jeg strikket et babysett da jeg var tolv, sier Rita Elin Haugnes (47) fra Eide.

Perledrakt

På Fræna Husflidlags medlemsmøte i april var Rita Elin invitert for å stille ut og fortelle om den imponerende strikkeproduksjonen sin, bestående av kofter, babyklær og - det som skiller seg mest ut - festdraktene hun har designet selv. Den ene kaller hun perledrakten, den andre er basert på nordmørsbunaden.

– Jeg får vel ikke lov til å kalle det bunad, da kommer sikkert bunadspolitiet, ler Rita Elin.

– Det startet med at jeg strikket en nordmørsdrakt til datteren min for fem år siden. Jeg fikk mange spørsmål om jeg ikke skulle strikke den i flere størrelser, så nå er størrelsene på designet fra baby til 14 år, sier Rita Elin.

Herremodell

Mønsteret har hun laget selv, både på nordmørsbunaden og perledrakten.

– Perledrakten er ikke etterligning, her har jeg valgt farge som jeg syntes var fin og laget designet selv. Den finnes også i herremodell, som jeg har strikket til mannen min, sier Rita Elin.

– Hvorfor heter den perledrakt?

– Jeg la ut oppfordring til vennene mine på Facebook om å komme med forslag til hva den skulle hete. Det var ei som foreslo perledrakt, og jeg synes det passet godt med fargene, sier Rita Elin.

– Etter hauet

Til daglig er Rita Elin sjukepleier på Eide sjukeheim, og blant koftene befinner seg også «sjukepleierkofta», som har hjerterytmemønster i rødt på bolen. Det er også hentesett, babyklær, små luer og barneklær i produksjonen.

– Hvor får du ideene fra?

– Det kommer bare av seg selv. De siste åra har jeg slutta å strikke etter mønster. Det går kun etter hauet, med unntak av de mest avanserte mønstrene. Men som regel strikker jeg først, og skriver ned mønsteret etterpå, sier Rita Elin.

Strikke-Rita

Festdraktene er strikket i Sandnes merinoull (perledrakten) og Sandnes alpakkagarn (nordmørsbunaden).

– Strikker du på bestilling?

– Jeg selger ikke produktene, men ALLE MINE DESIGN kan kjøpes på ravelry.com. På Varenytt på Eide kan man kjøpe mønsteret til nordmørsbunaden, sier Rita Elin, som går under navnet @strikkerita på Instagram.

Rød tråd i familien

At Rita Elin skulle bli glad i håndarbeid var ikke tilfeldig. Mora Synnøve Orøy, bosatt i Elnesvågen, har også en lang karriere med strikkepinner og heklenål i hendene. Interessen har også gått videre til Rita Elins døtre Oda (21), Fay (29) og Mie Ovidie (12). Sistnevnte strikket nettopp sin første babylue. Synnøve er glad for at håndarbeidstradisjonene ivaretas.

– Jeg husker at jeg som sjuåring satt ved salongbordet og strikket da mamma hadde forening. Tradisjonene må holdes ved like, og det er kjekt å se at de som er yngre har interesse for håndarbeid. Mitt eldste oldebarn på ni år strikker også, sier Synnøve.

Så det på Facebook

Sigrun Gjelsvik, leder i Fræna Husflidlag, forteller at hun hadde sett Rita Elins strikka klær på Facebook, og derfor inviterte henne til medlemsmøte.

– Vi har ofte et utvalgt tema på medlemsmøtene. Vi er omtrent 30 medlemmer, men møtene er åpne for alle, sier Gjelsvik.