Noen få minutter etter klokka 09.30 mandag morgen ruller en hvit taxi opp foran Rauma helsehus. Magda Stranden Mittet har fått skyss fra Åndalsnes sjukeheim og er den aller første av de 90 som skal flytte inn i løpet av dagen. Ida Oshaug i lyseblå uniform står klar for å møte 92-åringen.

– Det er godt å ha en plass å komme til, smiler Magda, mens de venter på heisen opp i andre etasje og rommet med sjøutsikt.

– Vi må ikke rote oss bort nå da, sier hun, mens de går gjennom korridor og kjøkken på veg til rommet. De banker på og datter til Magda åpner opp med en god latter. Lenestolen, kommoden i teak og sengeteppe hun kjenner godt fra før er på plass.

– Jeg skal bo her altså, undrer Magda.

– Jeg liker ikke så godt store rom,

– Men sjø liker du.

– Hvordan blir det å bo her, tror du?

– Det er litt tidlig å si, svarer Magda.

– Festlig

Rett etterpå kommer Aud Johansen opp heisen. Hun blir helt over seg av begeistring over stua.

– Det er nydelig her. Jeg vil si det er festlig. Jeg liker veldig godt at det er tapetsert en vegg. Og denne gråfargen er jeg også begeistra for, sier hun og kikker rundt seg.

– Det kommer jo ikke til å være så fint her hele tida. Det blir jo riper i gulvet etterhvert, tror Aud, før hun vises videre mot rommet, som er vegg i vegg med Magda sitt.

– Det er flott. Så trivelig her, er hennes spontane reaksjon mens hun ser ut på sjøen.

– Ja, her ser du helt til Torvika, sier dattera som har kommet med flyttelasset.

Alle «mann» i arbeid

Opp gjennom trappene og i «hjerterommet» er det full aktivitet og stor trafikk. Også assisterende rårmann Perry Ulvestad og avtroppende helse og omsorgsjef Greta Hanset er med på å frakte bagasje og flytte stoler.

– Mange har vært her gjennom helga og jobbet, forteller Hanset. Inne på storkjøkkenet i første etasje forberedes kjøttsuppe. Det skal alle få på denne dag 1, også dem som hjelper til med flyttinga.

– Det er utrolig hvilke mengder man kan produsere på samme tid når man har så godt utstyr, sier kokken, Merethe Bolstad.

– Dette er virkelig noe annet enn det vi har vært vant med, sier hun.

Hurtigkjøling

Kate Kroken viser fram et postkjøkken og hvordan det fungerer. I kjøleskapet står det bakker med suppe som ble tilberedt i den nevnte storgryta på fredag. Etterpå ble den ble hurtigkjølt ned fra 80 til 4 grader på to timer.

– Det tilsettes en gass for holdbarheten, så den kan holde seg i 14 dager, men det er klart det vil ikke gå så mange dager her, sier hun.

– Noen folk snakker om at det blir gammel mat, men det er bare tull, sier hun og viser kombidamperen der maten skal varmes opp.

– Vi har litt enklere meny nå i starten, men det vil fortsatt være god husmannskost hver eneste dag, sier Kroken, før turen går ned trappene igjen.

Smiler

Pleiere, terapeuter og andre smiler fra øre til øre, selv om det er litt slitsomt. Ergoterapeut Sofie Gyldenås Olsen har holdt til i huset i snart en måned. Nå flytter hun planter og esker fra biler og opp til rommene. Hun sier det som det ser ut til at mange beboere og helsearbeidere mener:

– Jeg tror dette blir veldig, veldig bra.