Kritikken fra Kontrollutvalget har ført til full krangel med lederne i Partssammensatt utvalg og Fellesnemnda for Eide og Fræna, som har kjørt ansettelsesprosessen. De stiller spørsmål om motivene til Kontrollutvalget i Eide.

– Finner ikke tråden

Bråket begynte da Kåre Vevang kalte inn til hastemøte i Kontrollutvalget 26. mars etter at han hadde fått en e-post hvor det ble stilt spørsmål omkring vedtak som var gjort i arbeidet med å ansette administrasjonssjef. Etter å ha gått gjennom vedtak og protokoller for Partssammensatt utvalg og Fellesnemnda, og hørt utvalgsledernes forklaringer, har Kontrollutvalget konkludert med at det er flere ting å sette fingeren på.

– Etter vårt syn er møtereferatene mangelfulle. I ettertid er det ikke mulig å lese seg til hva som er gjort og ikke gjort, noe som er svært viktig i en slik sak. Vi har hatt problem med å finne tråden i det som er bestemt både i Partssammensatt utvalg og i Fellesnemnda, sier Vevang til Romsdals Budstikke.

Brev til kommunestyret

Kontrollutvalget har sendt brev til Kommunestyret i Eide med sin kritikk av ansettelsesprosessen. Kritikken går blant annet på mangelfulle protokoller generelt og spesielt fra møtet i Fellesnemnda 15. august. Kontrollutvalget mener videre at protokollene kan mistolkes, og at dokument mangler dato. Videre at habilitetsspørsmål ikke er drøftet. Kontrollutvalget stiller også spørsmål om Partssammensatt utvalg har hatt myndighet til å nedsette et eget utvalg som har intervjuet de aktuelle kandidatene.

– Uheldig

Leder Egil Strand i Fellesnemnda og Jan Arve Dyrnes i Partssammensatt utvalg slår kraftig tilbake mot kritikken.

Strand (H) er ordfører i Eide mens Dyrnes (Ap) er varaordfører i Fræna. I brev til Kontrollutvalget skriver Strand og Dyrnes at Kontrollutvalget kommer med udokumenterte påstander og bygger på feil forutsetninger. De mener det er uheldig at Kontrollutvalget blander seg inn i saken: «Mellom linjene her så kan man lese at kontrollutvalgssekretariatet er av den formening at det har vært mye surr. Det er udokumentert og svært uheldig at det står i et saksframlegg angående en så viktig sak for den nye kommunen», skriver Strand og Dyrnes.

De stiller også spørsmål om hvorfor Kontrollutvalget tar opp saken: «Hva ønsker kontrollutvalget å oppnå med å gå inn i saken nå? Har kontrollutvalget vurdert konsekvensene av å så tvil om prosessen i denne saken?», står det i brevet.

Krever beklagelse

Kontrollutvalget mener påstandene er såpass drøye at det må komme en beklagelse. Kontrollutvalget er «forundret» over formuleringene og «forventer en beklagelse», heter det i brevet til Kommunestyret.

– Lederne for Partssammensatt utvalg og Fellesnemnda må holde seg til det vi skriver, ikke hva de mener de kan lese mellom linjene. Vi blir beskyldt for å ha motiv om å forstyrre prosessen og ansettelsen. Vi har sjølsagt ikke andre motiv enn å gjøre jobben vår. Når vi får det vi kan kalle en bekymringsmelding om prosessen, så må vi se hva som er gjort. Og vi må gjøre Kommunestyret oppmerksom på det vi mener er kritikkverdig. Det er vår oppgave som Kontrollutvalg, sier Kåre Vevang.

– Bør ansettelsen utsettes?

– Nei, det har Kontrollutvalget ingen formening om. Det må andre avgjøre.

Verken Egil Strand eller Jan Arve Dyrnes vil kommentere saken overfor Romsdals Budstikke, men viser til brevet de har sendt Kontrollutvalget.

Ersvik innstilt på topp

Som Romsdals Budstikke skrev i går har Partssammensatt utvalg innstilt Per Sverre Ersvik til stillinga. Ersvik er i dag assisterende rådmann i Kristiansund kommune. Fellesnemnda foretar den endelige ansettelsen i sitt møte 10. april.

– Jeg er svært glad for å være innstilt som nummer en. Men ytterligere kommentarer vil jeg vente med til jeg eventuelt er ansatt i stillinga, sier Ersvik til Romsdals Budstikke.

Leder i Fellesnemnda og ordfører i Eide, Egil Strand (H), slår tilbake mot kritikken fra Kontrollutvalget i Eide.
Per Sverre Ersvik er innstilt som nummer en til stillinga som administrasjonssjef. Kontrollutvalget kritiserer ikke valget av Ersvik, men prosessen. Foto: Per Kvalvik