Det er betydelig fare for snøskred i hele landet i påskeuka, og i området vårt er det merket med oransje farenivå. Det kan være vanskelig for folk å vite hvor det er trygt å ferdes. Flere ber om råd i diverse fjell-grupper på Facebook. Det er NRK som først omtaler saken.

Tommy Skårholen i snøskredvarslinga, varsom.no, sier til NRK at det er hver enkelt som har ansvaret for at det skal gå bra på tur.

– Å spørre fremmede på Facebook gir ingen garanti. Slik forholda er nå må du gjøre dine egne vurderinger. Finn skredproblemet og ta gode avgjørelser selv, sier han til NRK. Han vurderer forholdene i fjellet som krevende.

Johannes Wahlström, som er medlem i Facebook-gruppa «Toppturer i Nordvest» sier til NRK at han er kritisk til alle spørsmål fra folk som lurer på hvilke fjelltopper som er trygge.

– En vet ikke hva slags kunnskapsgrunnlag for har, eller om de faktisk har vært på plassen og observert forholda. Det er selvsagt lov å stille andre spørsmål, men det kan ikke være den eneste vurderinga du gjør for en topptur, sier han.

Frykter rekord

Tryg forsikring frykter også at det skal bli rekord i antall skred utløst av skiløpere i fjellet.

– Mange har kastet seg på toppturtrenden, men det er ikke alle som har kunnskap om farene i fjellet. Utstyret åpner opp for nye områder i fjellet for folk som vi frykter ikke vet hvordan de skal ferdes der, sier Øyvind Setnes, forebyggelsesekspert i Tryg forsikring.

Han viser til de siste varslene fra Varsom.no.

– Med alle skredene som har gått både i øst, vest og nord de siste dagene, bør man tenke seg om før man legger ut på tur. Selv om været skulle bli stabilt i påsken, finnes det svake lag i snødekket, som gjør at et ikke er trygt å ferdes der i lang tid framover. Tegnene er nødvendigvis ikke lette å se heller, sier han.

Sjekk dette før du går

Varsom.no anbefaler å unngå alt skredterreng og spesielt terreng brattere enn 30 grader.

– Det beste du kan gjøre for å unngå skred, er jo å ikke havne i et, sier Einar Ananiassen, seksjonsleder for hjelpekorps i Hordaland Røde Kors.

Han oppfordrer alle til å sjekke værforholdene før de legger ut på topptur.

– Se nøye på hvor du har tenkt å gå og sett deg inn i hva som gjør et område skredfarlig. Følg nøye med på værforholdene. Er det meldt regn og mye vind kan det bygge seg opp skavler. Værforholdene kan skifte fort. Hold deg oppdatert, sier han.

Riktig utstyr kan redde liv

Ananiassen har deltatt i nok leteaksjoner til å vite at kompetanse og utstyr kan skille mellom liv og død.

– Ha med førstehjelpsutstyr uansett hvor du går. Ha med varme klær, ikke bare en ekstra genser. Ta høyde for at du kan skade foten og ikke kommer deg av flekken. I verste fall må du bli ute over natten. Videre bør du ha med spade, søkestang og skredsøker. Den må stå  i sendefunksjon, slik at andre kan finne deg. Blir noen andre tatt, så bytter du over til mottaker, sier han.

Ananiassen anbefaler også at du ikke legger ut på tur alene.

– Det tar tid før Røde Kors er inne, derfor er den umiddelbare innsatsen veldig viktig. Man har ikke tiden på sin side om man blir tatt av skred. Allerede etter en halv time synker sjansene for å overleve. Her blir kombinasjonen av riktig utstyr og kunnskap om hvordan du bruker det viktig, sier han.