Fylkesmann Lodve Solholm har lagt fram sin innstilling når det gjelder grensejusteringer i Møre og Romsdal. Det førte til jubel på Ona, Orta og Sandøya og gledesscener også for dem som har kjempet for at indre Gjemnes skal bli en del av Stor-Molde. Det var også bare blide fjes å se i delegasjonene fra Aukra og Molde. Like fornøyde er ikke resten av Sandøy, deler av Gjemnes, samt byene Ålesund og Kristiansund.

Fylkesmannens innstilling burde ikke komme som noen overraskelse for noen. Da han la fram kommunereformen på et møte i Bjørnsonsalen i oktober 2016, mente han for eksempel at Gjemnes burde deles på Krifast, slik at Molde og Kristiansund delte Gjemnes på en geografisk naturlig måte.

Når han nå får et relativt klart ønske fra indre deler av Gjemnes om å bli en del av Molde, var det lettere for Fylkesmannen å si ja til grensejusteringen. Enda mer opplagt var det at han lot Aukra få de nærmeste øyene fra det som i dag er Sandøy kommune. Alt annet ville være veldig rart etter det unisone ønsket fra innbyggerne på øyene. Også Flatflesa og Lyngværet blir en del av Aukra.

Med sin anbefaling spiller Lodve Solholm nå ballen tilbake til Gjemnes. Kommunestyret der har vedtatt å stå aleine, men spørsmålet er hva de nå vil gjøre når de mister 661 innbyggere fra bygdene Flemma, Angvik, Fagerli og Øye/Heggem. Også i disse bygdene er det sterke krefter mot løsriving. Fylkesmannen sier i sin anbefaling at han har lagt vekt på å la folk få være i det naturlige bo- og arbeidsmarkedet. Han sier til Romsdals Budstikke at han derfor heller ikke kunne ha anbefalt at indre Gjemnes skulle gå til Kristiansund.

Hvis departementet følger Fylkesmannens anbefaling, får resten av kommunen under 2000 innbyggere. Og da spørs det hvor lett det blir å stå aleine. Og da kan neste spørsmål bli om resten skal gå til en av byene – eller om dagens Gjemnes skal deles på Krifast-brua. Uansett legger Fylkesmannen premisser for den videre debatten i kommunen. Det blir nok å gjøre for en administrasjon og et kommunestyre som allerede har brukt massevis av tid på en sak som naturlig nok har satt sterke følelser i sving i mange leire.