LEDER MANDAG 12. MARS

Unødvendig debattform

«Listhaugs Facebook-utspill er både unødvendig og sårende.»

Om terror: Flere Høyre-politikere reagerer på justisminister Sylvi Listhaug (Frp) sitt Facebook-utspill.   Foto: Ole Berg-Rusten / NTB scanpix

Leder

Justisminister Sylvi Listhaug delte fredag et bilde på Facebook av maskerte, væpna menn med teksten: «Ap mener terroristenes rettigheter er viktigere enn nasjonens sikkerhet. Lik og del».

Listhaugs Facebook-stunt var en motreaksjon på at stortingsflertallet dagen før sa nei til forslaget fra Frp og Høyre om at Justisdepartementet skulle kunne frata norske fremmedkrigere passet uten at det avgjøres i en domstol.

Jonas Gar Støre har bedt statsministeren gripe inn: – Enten står Erna Solberg bak Listhaugs utspill. Eller så synes hun det er greit med en privatpraktiserende justisminister. Begge deler er uakseptabelt, skriver partilederen.

I løpet av helga har det kommet sterke reaksjoner på Listhaugs innlegg, men hun har også fått støtte fra sin statsminister. – I denne debatten brukes det sterke ord. For ikke så lenge siden sa Martin Kolberg (Ap) at høyresidens politikk gir grobunn for mer terrorisme. Det nivået på debatten mellom Ap og Frp får de selv stå for, sa statsminister Erna Solberg til NRK.

Mange Høyre-politikere er likevel sterkt uenig med Listhaugs debattform, språkbruk og mening. Regjeringskollega Venstre er ikke nådig: – Dette er ikke måten å føre en saklig politisk debatt om terrorbekjempelse på. Vi er alle for å bekjempe terror, men alle må tenke gjennom hvilke ord og bilder vi bruker i det offentlige ordskifte. Jeg håper nå alle kan bidra til en bedre og mer redelig debatt. Det er vi alle tjent med, skriver kulturminister og Venstre-leder Trine Skei Grande.

Etter vår mening er Listhaugs Facebook-utspill både unødvendig og sårende. Det bør ikke herske noen tvil om at det er stor politisk konsensus i Norge for å bekjempe terrorisme. At det partiet som mest har fått kjenne terrorens ondskap skal møte slike beskyldninger, er i beste fall bare dumt. Listhaug har ofte en befriende evne til å skape debatt der norsk politikk kan bli kjedelig. Men vår justisminister bør spare seg for slike utspill, når debatten handler om rettsstatens prinsipp.