LEDER LØRDAG 10. MARS

Toppmøtet de færreste så komme

TAKKET JA: Donald Trump blir den første amerikanske presidenten som møter en statsleder fra Nord-Korea. Det kom overraskende på de fleste.  Foto: NTB scanpix

Det er fortsatt et stykke fram til å få Nobels fredspris.

Nyheter

Toppmøtet de færreste så komme

Det var historiske nyheter vi våknet opp til fredag morgen. USAs president Donald Trump har takket ja til å møte Nord-Koreas leder Kim Jong-un for å diskutere fjerning av atomvåpen på den koreanske halvøya. Ingen amerikansk president har ønsket å møte lederen i det lukka regimet før møtet som nå er planlagt til å kunne skje i slutten av mai.

Nord-Korea og USA er to vidt forskjellige politiske regimer. Og det ligger en blodig historie bak uvennskapet. Korea ble delt mot koreanernes ønske etter 2. verdenskrig. Det var superstormaktene Sovjetunionen og USA som delte landet i nord og sør. Så kom Koreakrigen i 1950–53 som også satte varige og blodige spor i forholdet mellom Nord-Korea og Sør-Korea/USA. Det har vært spede forsøk fra Nord-Korea å bedre forholdet, men det var på frysepunktet i 2017. Da startet Trump og Kim Jong-un en retorikk som ikke hørte hjemme i noe diplomati. Trump omtalte Jong-un som «den lille rakettmannen», mens Jong-un svarte med å kalle Trump «den sinnsforvirrede, senile amerikanske gamlingen». Nord-Korea har truet med langtrekkende våpen som skulle sendes mot Washington, mens Trump har truet med å utslette hele Nord-Korea med sine 25 millioner innbyggere. Det er disse to som nå er enige om å møtes for å forhandle.

De første reaksjonene på planene er i stor grad positive. Og det er bra at de setter seg til forhandlingsbordet. Nord- og Sør-Korea har vist større og større vilje til å få til dette, og vi så under vinter-OL i Sør-Korea at koreanerne har et sterkere ønske om samarbeid og fred. De amerikanske kritikerne er redd det er for kort tid fram til mai til at man skal klare å komme fram til fornuftige løsninger for å skape atomnedrustning i området. Noen er også kritiske at det er to uforutsigbare ego som skal møtes. Ingen av dem har vist seg som de store diplomatene.

Viktigst er det at statslederne har sagt at de ønsker å prate sammen. Hvor det skal skje, vet ingen ennå. Sør-Korea har tatt initiativet, og trolig skjer møtet der. Det er bare å krysse fingre for at dette kan føre til fredeligere tider for alle i denne regionen. Men det er fortsatt et stykke fram til fredsprisen.